Tästä syystä mökkimopokin täytyy vakuuttaa – kallis lasku muuten luvassa

Pitääkö moottoripyörä vakuuttaa, jos sillä ajaa vain omassa kotipihassa? Entä vain kesäkäytössä oleva auto?

Paras muistisääntö on, että pääsääntöisesti kaikki moottoriajoneuvot on vakuutettava. Tämä koskee myös kausiluonteisesti käytössä olevia autoja ja mopoja. Vakuuttamattomuustapauksissa näkyy kuitenkin selvä piikki kesäaikaan.

Liikennevakuutuksen laiminlyönnin seuraukset saattavat tulla yllätyksenä, vaikka liikennevahinkoa ei sattuisikaan.

Kun vakuuttamattomuus käy ilmi, saa ajoneuvon omistaja tai haltija maksettavakseen laiminlyöntimaksun, eli hän joutuu maksamaan vakuutusmaksut takautuvasti ja korotettuina.

Vielä vakavampi paikka on, mikäli kuljettaja aiheuttaa vakuuttamattomalla ajoneuvollaan liikennevahingon.

– Vakuuttamattomalla ajoneuvolla vahingon aiheuttanut jää ilman vakuutussuojaa, joten henkilö ei saa omista henkilövahingoistaan korvauksia liikennevakuutuksesta, vaikka kyseessä olisi vammautuminen tai muu vakava seuraus, korvauspäällikkö Antti Tuulensuu Liikennevakuutuskeskuksesta sanoo.

Viritetyllä mopolla kolaroiminen tuo yllätyslaskuja

Liikennevakuutus koskee myös mopoja. Vakuutus on otettava, vaikka ajo tapahtuisi ainoastaan metsätiellä tai omassa pihassa. Jos ajoneuvolla ylipäätään ajetaan, se pitää vakuuttaa.

– Vakuuttamattomalla mopolla aiheutettu liikennevahinko voi tulla todella kalliiksi, etenkin jos mopo on viritetty. Tällöin kuljettajan maksettavaksi jää omien henkilövahinkojen lisäksi moottoripyörän vakuutusmaksut takautuvasti, väärän rekisteröinnin seurauksena moottoripyörävero ja päälle vielä oikean luokan rekisteröintimaksut, muistuttaa Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen.

Liikennevakuutus on laissa määrätty velvoite. Vakuutuksen voi hoitaa kuntoon missä tahansa liikennevakuutuksia myöntävässä vakuutusyhtiössä tai katsastuskonttorilla.


Lähde: Liikennevakuutuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat