Tämän takia ABC-aseman lasikatto poksahti Kokkolassa – poikkeuksellisen tapaturman aiheutti yksi onnettomasti asennettu ruuvi: "Ollut tuossa 11 vuotta"

Kokkolassa sijaitsevalla ABC-asema Heinolankaarella tapahtui viime perjantaina poikkeuksellinen onnettomuus, kun aseman terassialueen lasikaton osa poksahti rikki. Onnettomuudessa loukkaantui kolme ihmistä.

Nyt onnettomuuden syy on selvinnyt. Lasikaton poksahtamisen aiheutti väärin asennettu ruuvi sekä helteiden aiheuttama lämpölaajeneminen.

– Siinä on tapahtunut ruuvikiinnityksen ja karkaistun lasin kosketus, avaa Osuuskauppa KPO:n kiinteistöjohtaja Mika Mikkola

Rikki poksahtanut lasiruutu on lasikatoksen reunimmainen ja asennettu täten erilailla kuin muut lasiruudut. Mikkola kertoo, että kyseiseen elementtiin on esivalmistettu reiät ruuveille, joilla se on kiinnitetty runkorakenteeseen. 

– Yksi kiinnitysruuvi on yksinkertaisesti mennyt asennusvaiheessa vinoon. Ennätyshelteiden takia tapahtunut lämpöliike metallisessa runkorakenteessa on todennäköisesti vaikuttanut yksittäisen ruuvin kautta karkaistuun lasiin ja aiheuttanut jännitystilan sekä lasin poksahtamisen rikki, Mikkola kertoo.

Helteet mahdollistivat onnettomuuden

Toisin sanoen helteet ovat aiheuttaneet lämpölaajenemista runkorakenteissa. Väärin asennettu ruuvi on tästä syystä liikkunut poikkeuksellisesti ja rikkonut lasiruudun. 

– Lasikatos on ollut tuossa 11 vuotta ja tietysti tällaista lämpöliikettä on tapahtunut aikaisemminkin. Nyt kuitenkin yli 30 asteen lämpötila on aiheuttanut laajenemista metallisessa tukirakenteessa. Lasi taas on staattinen elementti, johon lämpötila ei vaikuta, Mikkola toteaa.

– Jäljistä päätellen tämä onnettomuus on johtunut yksittäisen ruuvin kiinnityksestä, hän kertoo.

"Todella poikkeuksellinen"

Samalla ABC-asemalla on kaksi muuta katosta, joissa molemmissa päissä on samanlaisia elementtejä. Mikkola kertoo, että ne vaihdetaan toisenlaisiin ratkaisuihin, jotta onnettomuus ei toistu.

Tapaus on Mikkolan mukaan erittäin poikkeuksellinen.

– Meillä kenelläkään ei ole muistikuvaa vastaavasta tilanteesta. Todella poikkeuksellinen tapaus. Ruuvi on yksinkertaisesti mennyt vinoon ja osunut karkaistun lasin reunaan, Mikkola kertoo. 

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle

Lisätty 30.7. kello 20.15 tieto siitä, että tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Yle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja