Espoossa romahtaneen sillan rakennuttaja: Puutteita ei havaittu – tämä Tapiolan turmasillan rakenteista tiedetään

Silminnäkijä Espoon siltaromahduksesta: "Yksi poika roikkui telineissä" 6:01
Katso myös: Silminnäkijä Espoon siltaromahduksesta: "Yksi poika roikkui telineissä."

Onnettomuuspaikan lähistöllä asuva espoolaisnainen kertoo MTV Uutisille, että hän oli valittanut rakennustyömaan rakennelmien vaneripäällysteistä Espoon kaupungille useaan kertaan. Espoon kaupunginjohtajan ja siltarakenteet pystyttäneen Rentan mukaan sillan romahtaminen oli täysi yllätys.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kertoi tänään STT:lle, että tänään tapahtunut sillan romahtaminen Tapiolassa tuli täytenä yllätyksenä. Espoon kaupunki vastaa kyseisten siltojen turvallisuudesta.

Mäkelän mukaan nyt on ensisijainen tehtävä varmistaa, ettei Tapiolassa tapahtuneen sillan romahduksen kaltaisia onnettomuuksia pääse sattumaan enempää. 

Mäkelän mukaan on käytävä perusteellisesti läpi esimerkiksi se, onko nyt sortuneessa sillassa havaittu tai epäilty turvallisuuspuutteita. Asiaa selvittävät hänen mukaansa sekä rakennusvalvonta, kaupunkiympäristön toimiala että kaupunkitekniikka.

Espoolaisnainen: Viereiset vaneripäällysteet huonossa kunnossa

MTV Uutiset haastatteli tänään useita siltoja säännöllisesti käyttäviä ihmisiä, joista suurin osa ei kokenut itse siltoja huteriksi. Siltojen vieressä kulkevista työmaarakennelmista sen sijaan annettiin enemmän kritiikkiä.

– Nämä kaikki on niin huonosti hoidettu. Siellä on monien vuosien sepelit ja hiekat vanereiden päällä. Ne ovat niin pehmeitä, että tuntuu, että koska vaan menee jalka läpi, yksi nimettömänä pysyttelevä nainen kuvailee MTV Uutisille paikalla olleita vanereita.

Nainen kertoo kulkevansa työmaan läpi päivittäin.

– Joka kevät olen antanut palautetta Espoon kaupungille. Minulle on sanottu vastaukseksi, että niitä viime vuoden sepeleitä ja hiekkojahan voidaan käyttää sitten ensi vuonna, kaivaa sieltä jään alta.

– En ole nähnyt, että näitä olisi kertaakaan huollettu. Ja kuljen tästä päivittäin. Mielestäni se on ihan törkeää huolimattomuutta.

MTV Uutisten toimittaja Raija Kantomaa seurasi illansuussa työmaalla Espoon kaupungin työntekijöiden toimintaa. Paikalla muun muassa peitettiin kuvassa näkyviä rakennelmissa olevia suurehkoja reikiä levyttämällä.

Silloista ei valituksia telinerakentajan korviin

Romahtaneen sillan pystyttänyt yritys on konevuokraamo Renta, kertoo Helsingin Sanomat. Espoo on myös ostanut lisäpalveluna Renta Telineet Oy:lta siltarakenteen viikkotarkastukset.

Renta Telineiden toimitusjohtaja Jarno Tuuri kertoo MTV Uutisille, että heidän korviin ei ole tullut Espoon kaupungilta valituksia itse silloista.

Sillan mitoituksessa on otettu huomioon, että sillalla tulee olemaan paljon ihmisiä ja että sitä käytetään yleisenä kulkutienä, hän kertoo.

– Kaikki asianmukaiset viikkotarkastukset on tehty Rentan toimesta, ja niissä ei ole havaittu puutteita, jotka olisivat johtaneet tapahtuneeseen. Samanlaisia siltarakenteita on Rentan toimesta tehty Espooseen vuodesta 2018 saakka, Tuuri kertoo.

Tuuri kertoo päivän olleen äärimmäisen raskas ja että he ovat antaneet viranomaisille kaikki tietonsa asian selvittämiseksi. 

Tuuri kertoi STT:lle, että silta on aikoinaan mitoitettu kestämään kuormitusta. 

– Otkes varmasti ottaa kantaa siihen, paljonko painoa sillan pitäisi kestää. Me olemme kuitenkin mitoittaneet sen tungoskuormaan.

Tuurin korviin ei myöskään ole kantautunut sillan käyttäjiltä ilmoituksia siitä, että silta olisi ollut huonossa kunnossa.

– Ammattilaiset ovat arvioineet siltaa matkan varrella. Ei meille ole tullut tietoa, että silta vaikuttaisi jotenkin turvattomalta, kertoi Tuuri STT:lle.

Yritys on rakentanut alueelle myös muita samanlaisia siltoja. Tuurin mukaan myös näiden kävelysiltojen turvallisuus tarkastetaan varmuuden vuoksi.

– Asentajat ovat parhaillaan siellä tekemässä lisätuentoja, jotta tällaista ei pääse enää tapahtumaan, Tuuri kertoi torstaina viiden aikoihin iltapäivällä.

Siitä jatkuuko kävelysiltojen käyttö alueella, vastaa Tuurin mukaan Espoon kaupunki.

– Olen ihan äärimmäisen pahoillani asiasta, ajatukset ovat kovasti loukkaantuneiden ja heidän läheistensä luona. Tämä on shokki meidän työyhteisöllekin, hän sanoo.

Syitä tutkitaan

Onnettomuustutkintakeskus kertoo selvittävänsä Espoon Tapiolan siltaturmaan johtaneita syitä.

Onnettomuustutkintakeskuksen viestintäpäällikkö Tiina Bieber kertoo MTV Uutisille, että paikkatutkijat tekevät jo töitä tapahtumapaikalla. 

– Meillä on vasta selvitystyö käynnissä. Tutkintapäätös tulee varmaan viimeistään viikon sisällä. Selvitämme sillan rakenteita. Paikalle on tulossa muun muassa siltatekniikan erityisasiantuntija, Bieber kertoo.

Bieber sanoo, että vastaavaa siltasortumaa ei heidän tietojensa mukaan ole Suomessa aiemmin tapahtunut.

– Aamulla juuri tarkistimme pari tutkinnassa ollutta siltasortumaa, mutta ne olivat molemmat sellaisia, joissa sillat olivat jo purun alla. Eli ehkä tämä on nyt hiukan erityyppinen (tapaus).

Poliisin tekninen tutkinta oli paikalla heti aamulla, ja Onnettomuustutkintakeskus on ollut heihin yhteydessä. Seuraavaksi kerätään dokumentteja ja suoritetaan kuulemisia ja puhutteluja.

– Kun materiaali on saatu kasaan, niin tutkintaryhmä lähtee sitä työstämään. Kyllä siinä jokunen kuukausi vähintään menee, Bieber arvioi tutkintaan kuluvaa aikaa.

Poliisi tutkii kahtena rikoksena

Poliisi tutkii Espoon Tapiolan siltaromahdusta epäiltynä vaaran aiheuttamisena ja vammantuottamuksena. Rikoskomisario Jyrki Kallio Länsi-Uudenmaan poliisista kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Onnettomuuspaikalle on mennyt poliisin kenttähenkilöstön lisäksi myös teknisen ja taktisen tutkinnan poliiseja.

Rikoskomisario Kallion mukaan poliisilla ei ole tällä hetkellä tiedossa ketään ihmistä, jota epäiltäisiin rikoksesta. Rikosnimikkeet voivat hänen mukaansa myös muuttua tutkinnan aikana.

Onnettomuuspaikalla olleita henkilöitä on määrä alkaa kuulustella huomenna, jolloin poliisin esitutkinta käytännössä alkaa.


Päivitys klo 18.32: Lisätty tietoa Tuurin kommenteilla

Lue myös:

    Uusimmat