Tästä johtuu muurahaisten järkyttävä määrä

Oletko päässyt kesällä todistamaan lentomuurahaisten parveilua? Kuhisevaan ja vilkkaasti liikkuvaan parveen voi pahimmassa tapauksessa törmätä pyörälenkillä. Hämmentävällä ilmiöllä on tärkeä tarkoitus.

Parveilevat lentomuurahaiset, viime viikkoina mauriaiset, ovat ihmetyttäneet monia. Ilmiötä on kutsuttu häälennoksi, sillä parveilun tarkoituksena on lisääntyminen.

– Mauriaiset tuppaavat lähtemään liikkeelle samaan aikaan laajoilla alueilla, minkä vuoksi kaupungin puistot ja tiet voivat olla niitä väärällään, selvittää Suomen ympäristökeskuksen tutkija Pekka Punttila.

Kerran vuodessa tapahtuvan parveilun huomaavat muutkin kuin ihmiset, ja esimerkiksi lokit saapuvat nopeasti paikalle helpolle aterialle. Tämä vuosi on Punttilan mukaan ollut ilmeisen hyvä, koska moni kertoo nähneensä isoja mauriaisparvia.

Koiraiden tehtävä loppuu lennon jälkeen

Mauriaisten häälento kestää lyhyen hetken. Parittelun jälkeen naaraat pudottavat nopeasti siipensä ja yrittävät löytää pesäpaikan itselleen. Työnsä tehneiden koiraiden tehtävä on ohi, ja yleensä ne joutuvat lajitovereidensa, muiden hyönteisten tai lintujen ravinnoksi.

– Naaras kaivaa itselleen pesäkolon usein suoraan maahan ja sulkeutuu sinne kuin selliin munimaan. Mauriaisnaaraalla on kookas varastorasvan täyttämä takaruumis, josta riittää ravintoa pitkäksi aikaa. Kun munat kuoriutuvat, niistä tulee pieniä työläisiä, jotka lähtevät heti etsimään ravintoa kuningattarelle ja tuleville työläisille.

On mahdollista, että samaan paikkaan kaivautuu useitakin naaraita, joista kuitenkin lopulta yksi ottaa pesän haltuunsa.Arvion mukaan enintään yksi tuhannesta kuningattaresta onnistuu pesänperustamisessa niin, että pääsee lopulta itsekin tuottamaan uusia lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, siis uusia lentomuurahaisia.

Lue lisää:

Kuva: MTV3

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja