Tässäkö syy Sebastian Vettelin dramaattiselle lähdölle? Ex-F1-kuski puhuu huolestuttavasta ”Ferrari-ilmiöstä”

7:19
Videolla F1-asiantuntijat puhuvat viime viikon formulasiirroista.

Ex-F1-kuski ja kuljettajayhdistyksen puheenjohtaja Alex Wurz uskoo, että formuloiden nelinkertainen maailmanmestari Sebastian Vettel saattaa kärsiä jonkin sortin burnoutista Ferrarilla. Wurz sanoo, että tämä voi olla hyvinkin syy sille, miksi Vettel jättää tallin kauden 2020 jälkeen.

Viime viikolla F1-kuljettajamarkkinoilla riitti säpinää, kun Ferrari ilmoitti, että sen ja Vettelin yhteinen taival päättyy.

Osapuolet vetosivat ”yhteisymmärryksessä” tehtyyn ratkaisuun.

Vettel aloitti Ferrarilla kaudella 2015, jolloin hänen niskassaan oli kovia odotuksia. Olihan hän voittanut neljä mestaruutta putkeen Red Bullilla.

Italiassa, Maranellon punaisten riveissä, menestys on jäänyt odottamaan itseään. Vettel on toki voittanut kisoja, mutta mestaruudet ovat kiertäneet häntä.

Itsekin pitkään F1:ssä ajanut ja nykyään sarjan kuljettajayhdistyksen puheenjohtajana toimiva Alex Wurz epäilee, että Ferrarin ”systeemi” on vienyt mehut Vettelistä.

– Sebastian on ystäväni, mutta en odottanut, että näin kävisi, Wurz totesi Sky Sportsille, viitaten saksalaiskuljettajan lähtöpäätökseen.

– Jos katsoo Ferrarin historiaa ja eri kuljettajien ensimmäisiä vuosia tallissa, ne ovat täynnä mahtavia radiokeskusteluja, rakkauden julkistuksia. Asioita, joiden takia Ferrari on niin upea yhtiö ja talli.

– Mutta sitten jossain vaiheessa käy niin, että systeemi ajaa heidät burnoutin partaalle. Niin kävi jopa Fernandolle (Alonso).

– Ehkä rakkaus ei ole enää siellä – ainakin tuntuu siltä, Wurz pohtii, viitaten Vetteliin.

Sky Sportsin toimittaja Ted Kravitz kysyi perään Ferrariin liittyvästä intohimosta ja siitä, että voiko se positiivisuuden sijaan vahingoittaa kuskeja jollain tapaa.

– Kyse on muustakin kuin vain kilpa-autoiluun liittyvästä intohimosta. Ferrarin kohdalla puhutaan koko maan antavasta paineesta, jonka kuljettajat kohtaavat.

– Ferrarilla kuljettajat ovat valtavien paineiden alla. He rakastavat sinua, jos pystyt viemään tallia eteenpäin, mutta taas jos menestystä ei tule, niin silloin kaikki kääntyy päälaelleen. He suojelevat Ferrarin perintöä.

– Tuntuu siltä, että Ferrarilla on koko ajan jotain pientä kitkaa, mikä ei ole vaikuttanut vain kuskeihin, vaan myös tallipäälliköt ovat saaneet maistaa omansa siitä. Tuntuu siltä, että yhtälö ei ole mitenkään helppo, Wurz pohti.

Vettelin tulevaisuuden yllä on nyt isoja kysymysmerkkejä. Ferrari korvaa hänet Carlos Sainzilla, joka saapuu talliin McLarenilta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja