Tässäkö syy Leijonien kohujäähyyn? Asiantuntija esitti oman arvionsa vihellyksestä

Tämä kyseenalainen jäähy ratkaisi Ruotsi-trillerin 0:26
Tästä tilanteesta Konsta Heleniukselle tuomittiin jäähy, jonka aikana Ruotsi ratkaisi MM-puolivälierän

Jääkiekon MM-kisat päättyivät Suomen osalta puolivälierätappioon Ruotsille. Jatkoajalle edennyt ottelu ratkesi Ruotsin ylivoimalla, joka monien mielestä vihellettiin heppoisesti, jopa perusteettomasti.

Kolmella kolmea vastaan pelattu kymmenen minuutin mittainen jatkoaika oli noin puolivälissä, kun Konsta Helenius nosti maalintekopaikassa kahdesti Ruotsin hyökkääjän Adrian Kempen mailaa.

Tuomaristo tulkitsi tämän koukkaamiseksi, ja Helenius komennettiin kahden minuutin jäähylle. Ruotsi pääsi pyörittämään peliä neljällä kolmea vastaan, ja 55 sekuntia myöhemmin Joel Eriksson Ek ohjasi Victor Hedmanin laukauksesta Ruotsin 2–1-voittomaalin.

Heleniuksen jäähyn ehtivät jo kyseenalaistaa niin Jukka Jalonen kuin MTV Urheilun studiossa ottelua kommentoineet asiantuntijat Olli Jokinen ja Kari Jalonen. Myös ex-kiekkopomo, nykyinen Tamperen pormestari Kalervo Kummola on jyrähtänyt X:ssä.

Paikan päällä Ostravassa ottelua seurannut Jokisen ja Kari Jalosen asiantuntijakollega Sami Kapanen esitti oman arvionsa vihellyksen syistä.

– Joka sarjassa on vähän eri säännöt, mutta se, että... Mailaa voi taustapuolelta nostaa, mutta kun se tavallaan noin lukitaan ja pelaaja ei pääse ottamaan, otetaan maalintekomahdollisuus taustapuolelta mailaa lukitsemalla, niin sitä kautta luulen, että se päätyi jäähyyn ja lopulta tuohon voittomaaliin.

Jääkiekon kansainvälisen sääntökirjan pykälässä 55.1 koukkaaminen määritellään seuraavasti:

Koukkaaminen on teko, jossa pelaaja käyttää mailaansa rajoittaakseen vastustajan liikettä. Jos maila osuu vastustajan käsiin tai niiden lähelle, teko rangaistaan koukkaamisena. Kun pelaaja pelaa tai karvaa vastustajaa siten, että kyseessä on vain maila–maila-kontakti, ei tällaista tilannetta rangaista koukkaamisena.

Sami Kapanen sanoo arvionsa, miksi Konsta Helenius sai jatkoaikajäähyn 0:24
Sami Kapanen sanoo arvionsa, miksi Konsta Helenius sai jatkoaikajäähyn

Lue myös:

    Uusimmat