Tässä tulee veneiden Tesla – sähköllä kulkeva kantosiipialus

Ruotsalainen Gustav Hasselskog oli kyllästynyt oman polttomoottoriveneensä kovaan kulutukseen, joten hän päätti tehdä asialle jotain.

Syntyi yritys nimeltä Candela, jonka on tarkoitus on muuttaa veneilyn tulevaisuus. Kyseessä on täysin sähköllä kulkeva 7,5-metrinen day cruiser, jossa on paljon mielenkiintoisia innovaatioita.

Perinteisestä moottoriveneestä Candela poikkeaa muun muassa siten, että veneen runko on tehty kokonaan hiilikuidusta. Sen ansiosta paino on saatu pidettyä kurissa, vaikka rungossa on akkupaketti. Candela käyttää lithium-ioni-akkuja, jotka ovat perinteisiä akkuja kevyempiä.

Toinen pääpainopiste veneen suunnittelussa oli vastuksen pienentäminen. Tähän löytyi ratkaisu kantosiivekkeistä, jonka ansiosta vene ikään kuin leijuu veden päällä. Vastus on siis huomattavasti pienempi kuin perinteisessä moottoriveneessä, joka ”laahaa” vedessä. Vastaavanlaisella toteutuksella tehdystä veneestä voit katsoa videon täältä.

Pieni vedenvastus ja sähkömoottori tekee veneestä todella taloudellisen. 40 kWh akuilla pystyy kulkemaan matkavauhtia (25 solmua) 111 kilometriä. Vielä sitäkin vakuuttavampaa on 67 hevosvoimalla saavutettava 40 solmun huippunopeus.

Muotoilullisesti vene on saanut vaikutteita retroveneistä ja sen suunnittelussa on pyritty mahdollisimman pieneen ilmanvastukseen.

Kyseessä on vielä prototyyppivaiheessa oleva vene, mutta jos luvut pitävät paikkansa on kyseessä varsin mielenkiintoinen kulkupeli. Valmistajan mukaan hinta tulee olemaan noin 120 000-150 000 euroa.

Kuva: Candela

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja