Tämä "vaatimaton ja luonnonläheinen" kesämökki pääsee tuhansien turistien hämmästeltäväksi Seurasaareen

Tässä se on! Vaatimaton ja luonnonläheinen tönö Seurasaaren museokokoelmaan 1:20
Tältä mökki näyttää!

Seurasaaren ulkomuseoon tuleva kesämökki on valittu.

Suomen kansallismuseo etsi kesällä 2021 avoimella haulla Seurasaaren museoon siirrettävää mökkiä. Haussa etsittiin sotien jälkeen rakennettua mökkiä, joka on ollut käytössä tähän päivään saakka.

Yhteensä ehdokkaita ilmoittautui 44. Voittajaksi valikoitui Hyvinkään Vähä-Kiljavalla sijaitseva, arkkitehti Erkki Koiso-Kanttilan perheelleen suunnittelema mökki.

Mökki on rakennettu vuonna 1953 ja se on ollut Koiso-Kanttilan suvulla siitä asti.

– Viime vuosina olemme viettäneet siellä kahdesta kolmeen viikkoa kesäisin, kertoo mökin Seurasaaren ulkomuseoon lahjoittava Jouni Koiso-Kanttila.

– Perheellämme on vahva tunneside mökkiin. Olen ollut 5-vuotias, kun sitä pystytettiin, ja olemme viettäneet kaikki kesät mökillä. Olimme erinomaisen tyytyväisiä tässä tilanteessa, että mökki ei ainoastaan säily, vaan pääsee ulkomuseoon arvokkaaseen seuraan. Voimme vierailla siellä museokävijöinä vaikka joka kesä, hän jatkaa.

"Kodikas tunnelma"

Mökissä on sisätilaa 41 neliötä, mihin sisältyvät olohuone, keittiökomero ja makuusoppi.

Lisätilaa tuo 13 neliöinen, mökinlevyinen kuisti. Mökin mukavuustasoa on ajan myötä parannettu.

– Ajalliset kerrostumat, hienot detaljit ja kodikas tunnelma tekevät kokonaisuudesta erittäin hyvin tarkoituksiimme sopivan, sanoo Seurasaaren ulkomuseon intendentti Mikko Teräsvirta Suomen kansallismuseosta.

– Mökki soveltuu tilaratkaisujensa puolesta museokäyttöön erinomaisesti, ja se edustaa hyvin 1950-luvulla rakennettua, melko yksinkertaista kesäasuntoa, Teräsvirta jatkaa.

Tärkeimpinä valintakriteereinä kesämökkihankkeen asiantuntijat pitivät mökin laadukasta toteutusta, hyvää säilyneisyyttä, toiminnallisuutta ja siirrettävyyttä.

– Valittu mökki edustaa vaatimatonta ja luonnonläheistä suomalaista mökkikulttuuria hienolla tavalla, Museoviraston yli-intendentti Helena Hirviniemi toteaa.

Yleisölle auki vuonna 2026

Nyt valittu mökki on tarkoitus siirtää Seurasaareen vuosina 2024–2025 ja avata yleisölle vuonna 2026. Kesämökin pihapiiriä on tarkoitus myöhemmin täydentää saunalla ja piharakennuksella.

Suomen kansallismuseoon kuuluva Seurasaaren ulkomuseo on perustettu vuonna 1909.

Museo esittelee suomalaista rakennusperintöä ja asumisen tapaa 1600-luvulta 1900-luvulle kaikkiaan liki 90 eri puolilta Suomea tuodun rakennuksen kautta.

Edellinen rakennuskokonaisuus siirrettiin Seurasaareen 40 vuotta sitten.

2000-luvulle tulevaa ilmiötä esittelevä kesämökkikokonaisuus kertoo vapaa-ajanvieton tavoista ja vapaa-ajan asuntojen yleistymisestä sodan jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat