Suomalainen kesämökki pääsee tuhansien turistien hämmästeltäväksi: Mikä näistä on suosikkisi mökiksi Seurasaaren ulkomuseoon?

Suomalainen mökkeilykulttuuri saa pysyvän paikan maamme historiasta, kun Seurasaaren ulkomuseoon Helsinkiin nousee perinteinen kesämökki pihapiireineen.

Suomen kansallismuseo aloitti kesällä avoimen haun sopivan, Seurasaareen siirrettävän mökin löytämiseksi. 1950- ja 1980-luvun välillä rakennettuja mökkiehdokkaita tuli 44 kappaletta ympäri Suomen. Mutta ketkä haluavat luopua mökistään museokäyttöön?

Seurasaaren mukaan useampi mökkiään tarjonnut kertoi, että perheellä on edessä mökin päivitys nykyaikaisempaan, mutta kynnys mökin purkamiselle on suuri. Moni koki, että vanhan mökin uusi elämä Seurasaaren ulkomuseossa turistien hämmästeltävänä tuntuisi lohdulliselta päätökseltä luopua mökistään.

Kaikki mökkiehdokkaat ovat olleet omistajiensa käytössä aivan viime vuosiin, osa jopa ympäri vuoden. Osa ehdokkaista on valmiita mökkipaketteja, osa taas paikan päällä nikkaroituja.

Mökkihakemuksiin perehtyvät seuraavaksi Suomen kansallismuseon ja Museoviraston asiantuntijat, ja Seurasaareen kesällä 2024 siirrettävä mökki valitaan vuoden 2022 alussa.

Seurasaaren ulkomuseon suomalaista kesämökkikulttuuria esittelevä kokonaisuus on määrä avautua vuonna 2026. Kyse on poikkeuksellisesta muutoksesta Seurasaarellekin, sillä edellisen kerran ulkomuseoon on tuotu rakennuskokonaisuus yli 40 vuotta sitten.  Ulkomuseo on tähän asti esitellyt suomalaista rakennus- ja asumiskulttuuria 1600-luvulta 1900-luvulle asti 88 eri puolilta Suomea tuodun rakennuksen voimin.

44 ilmoitetun ehdokkaan joukossa olivat muun muassa nämä mökit. Kuvat ovat Suomen kansallismuseon vastaanottamia.:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja