Tässä ovat Suomen halutuimmat työntekijät 2014!

Suomalaiset työnantajat kaipaavat eniten kädentaitoja osaavia ammattilaisia, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Muun muassa rakennusalan ammattiosaajat, putkimiehet, sähköasentajat ja hitsaajat ovat todella haluttuja työmarkkinoilla.

ManpowerGroup on julkistanut vuosittaisen Talent Shortage Survey -tutkimuksen, jossa kartoitetaan maailmanlaajuisesti kymmenen hankalimmin täytettävää työpaikkaa 42 maassa. 36 prosenttia kyselyyn osallistuneista yli 37 000 työnantajasta koki oikean osaamisen löytämisen haasteelliseksi.

Luku kasvoi toisena perättäisenä vuotena ja on nyt korkeimmalla tasolla sitten vuoden 2007. Suomessa vastaava luku tämän vuoden tutkimuksessa oli 33 prosenttia.

Suomen halutuimmat työntekijät vuonna 2014:

1. Ammattimiehet

2. Autonkuljettajat

3. Suunnittelijat

4. Hotelli- ja ravintolahenkilöstö

5. Insinöörit

6. Teknikot

7. Tuotantotyöntekijät- ja koneenhoitajat

8. Myyntiammattilaiset

9. Markkinointi-, PR- ja viestintähenkilöstö

10. Johtajat

Viime vuoden tutkimukseen verrattuna kärkikaksikko on pysynyt samana.

Vuosi sitten kärjen tuntumassa olleet taloushallinnon ja kirjanpidon ammattilaiset ovat tippuneet kokonaan kärkilistalta pois, ja listalle on noussut joitakin uusia ammattiryhmiä.

Suomen halutuimmat työntekijät vuonna 2013:

1. Ammattimiehet

2. Autonkuljettajat

3. Myyntiammattilaiset

4. Kirjanpidon ja taloushallinnon henkilökunta

5. Mekaanikot

6. Keittiömestarit/kokit

7. IT-alan henkilöstö

8. Myyntipäälliköt

9. Insinöörit

10. Lääkärit ja muut terveysalan ammattilaiset, paitsi sairaanhoitajat


 – Suomessa on vuoden aikana tapahtunut enemmän muutoksia kuin monissa muissa maissa. Mielenkiintoisena uutena nousijana ovat markkinointi-, PR- ja viestintätehtävät, kertoo ManpowerGroupin toimitusjohtaja Iikka Lindroos.

– Tämä kertoo koko markkinointiviestintäalalla jylläävästä murroksesta: median ja mainonnan digitalisoitumiseen ja markkinoinnin automaatioon haetaan uudenlaista osaamista, jolle nyt on kysyntää, Lindroos tulkitsee muutosta.

Taustalla pula hakijoista ja oikeanlaisen kokemuksen puute

Sekä Euroopassa että Suomessa kolme tärkeintä syytä työpaikkojen täyttämisen vaikeuteen ovat yhteneväiset: puute hakijoista, teknisen osaamisen puute ja työkokemuksen puute. Suomessa hakijoiden puutteesta kärsii jopa 54 % vastaajista, kun muualla Euroopassa vastaava luku on 37 %.

Toiseksi tärkein este työtehtävien täyttämiselle on teknisen, mitattavan osaamisen puute. Suomen tilanne on kuitenkin tässä huomattavasti muuta Eurooppaa parempi: meillä vain 24 % työnantajista raportoi hakijoiden teknisen osaamisen puutteesta, kun muualla Euroopassa luku on jo 37 %. 

Kolmanneksi suurin työllistämisen este, hakijoiden työkokemuksen puute, ilmoitetaan rekrytointivaikeuksien syyksi 25 % tapauksista sekä meillä että Euroopassa.

Lähde: STT

Lue myös:

    Uusimmat