Tässä ovat maailman suurimmat tuhlurit: 10 eniten luonnonvaroja kuluttavaa maata

Tästä päivästä lähtien maailma elää velaksi. Vaikka maailmalaajuista ylikulutuspäivää vietetään tänään, velaksi on eletty tänä vuonna jo yli sadassa maassa. Asia selviää Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen selvityksestä. 

Ylikulutuspäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin ihmiset ovat kuluttaneet loppuun kaikki uusiutuvat luonnonvarat, jotka maapallo voi tuottaa. Loppuvuosi eletään siis velaksi, ja jossain vaiheessa varat loppuvat kokonaan.

Ihmiskunta on jo kuluttanut maailman luonnonvarat tältä vuodelta 2:11

Pahimmassa tuhlarimaassa luonnonvarat käytettiin loppuun lähes kuusi kuukautta nopeammin kuin maailmassa keskimäärin. Maailman vähiten kuluttavaan matkaa on huikeat 10,5 kuukautta.

Suurin tuhluri öljymaa Qatar

Maailman suurimmat tuhlarimaat tuskin yllättävät ketään. Nopeimmin luonnonvarat tuhlattiin tänä vuonna loppuun Arabian niemimaan kaakkoisosassa sijaitsevassa Qatarissa, jossa velaksi eläminen alkoi jo helmikuun alussa.

– Qatarhan on suuri öljyvaltio, eli sen takia jo sen hiilidoksipäästöt ovat niin valtaisat,  WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder selittää.

– Mitä kehittyneempi maa, sitä suurempi hiilijalanjälki, hän lisää. 

Raja ylitettiin Suomessakin jo huhtikuussa

Toisena tuhlaajien listalla komeilee terästeollisuudestaan riippuvainen Luxembourg, jossa ylikulutuksen raja pamahti rikki helmikuun 19. päivä.

Maaliskuussa ylikulutus alkoi peräti yhdeksässä maassa. Arabiemiraateissa, Mongoliassa, Bahrainissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Kuwaitissa, Tanskassa, Virossa ja Australiassa on eletty tänä vuonna velaksi yli neljän kuukauden ajan.

Suomea voidaan puolestaan pitää maailman 18. tuhlaajana. Vuoden 2018 ylikulutuspäivää vietettiin Suomessa jo huhtikuun 11. päivä.

Suomalaiset kuluttivat siis oman osansa maailman luonnonvaroista noin nelisen kuukautta maailman keskiarvo nopeammin.

"Jos kaikki eläisivät intialaisten tavoin..."

Ero tuhlareiden ja säästäjien välillä on huima. Maailman köyhimmissä maissa luonnonvarat riittävät koko vuodeksi.

– Jos kaikki maailmassa eläisivät niin kuin keskiverto intialaiset, tarvittaisiin 0,7 maapalloa. Silloin olisimme jo aika kestävällä tolalla, Rohweder toteaa.

Vertailun vuoksi: jos kaikki kuluttaisivat suomalaisten tavoi, tarvitsisimme 3,6 maapalloa.

WWF:n mukaan ylikulutuksen suurimpia syitä ovat eläinperäiseen ruuantuotantoon tarvittava maapinta-ala sekä asumisen ja liikenteen synnyttämät kasvihuonepäästöt.

Lue myös:

    Uusimmat