Tänään on Suomen ylikulutuspäivä

Pankkien tiedot paljastavat: Suomalaisten kulutus putosi rajusti 1:55
Pankkien tiedot paljastavat: Suomalaisten kulutus putosi rajusti. Video tammikuulta 2024.

Suomalaiset kuluttavat laskennallisen osansa maapallon luonnonvaroista vauhdikkaammin kuin valtaosa muusta maailmasta.

Tänään perjantaina on Suomen ylikulutuspäivä. Se tarkoittaa, että laskennallisesti suomalaisten kulutus ylittää tänään maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.

Maailman ja valtioiden ylikulutuspäivät laskee vuosittain Global Footprint Network. Maakohtaiset ylikulutuspäivät lasketaan muun muassa YK:n keräämän datan sekä talouden tunnuslukujen perusteella.

Ylikulutuspäivä on tänään Suomen lisäksi myös Norjassa sekä Trinidad ja Tobagossa. Ensimmäisenä maailman maista ylikulutuspäivä tuli tänä vuonna vastaan Qatarissa, jossa päivä oli jo helmikuun alkupuolella.

Suomalaiset kuluttavat laskennallisen osansa maapallon luonnonvaroista vauhdikkaammin kuin valtaosa muusta maailmasta. Esimerkiksi Ruotsissa ylikulutuspäivä on reilua viikkoa myöhemmin ja Kiinassa kesäkuussa.

Viime vuonna Suomen ylikulutuspäivä oli maaliskuussa.

Kaikilla maailman mailla ei ole ylikulutuspäivää lainkaan. Näin on silloin, kun maan ekologinen jalanjälki asukasta kohti on pienempi kuin maapallon biokapasiteetti per henkilö.

Vuoden viimeinen ylikulutuspäivä Keski-Aasian Kirgisiassa, jossa se on vuoden toiseksi viimeisenä eli joulukuun 30. päivänä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kirgisiassa kulutus henkilöä kohden on likipitäen sama kuin maailman biokapasiteetti ihmisasukasta kohti jaettuna.

Lue myös:

    Uusimmat