Tässä ovat Cannonball MC:n jäsenten jyrkät some-säännöt: “Ei mitään feissariin”

3:52
Cannonball MC vaaditaan lakkautettavaksi – tällainen rikollisjärjestö on kyseessä.

Poliisi on löytänyt rikollisjengin kokoontumistiloista kirjallisia sääntöjä, jotka koskevat muun muassa sosiaalisen median käyttöä, juhlintaa ja yleisiä toimintatapoja. 

Syyttäjoukko on tänään jättänyt Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen kanteen, jossa rikollisjärjestö Cannonball MC:tä ja sen alayhdistystä Squad 32:sta vaaditaan lakkautettaviksi. Ryhmien katsotaan olevan lakia ja hyviä tapoja vastaan toimivia lain kieltämiä yhdistyksiä. 

Kanteesta käy ilmi, että poliisi on löytänyt jengin kokoontumistiloista kirjalliseen muotoon laadittuja jengisääntöjä. Ne koskevat muun muassa jengiläisten yleisiä velvollisuuksia, somen käyttöä ja juhlimiskäytäntöjä. 

Yleisiä sääntöjä koskevassa “Allround”-asiakirjassa todetaan muun muassa, että “älä aseta omaa etuasi kerhon edun edelle ja “väijy pitää aina liivejä”. Väijyllä tarkoitetaan vahtivuorolaista.

Facebook-asiakirjassa puolestaan linjataan, ettei jengiläisen pidä olla esillä sosiaalisessa mediassa 

– Ei kerhotunnuksia, nimiä tai vastaavaa mikä liittyy kerhoon

– Ei kuvia liivit päällä kerholta tai vastaavaa

– Eli ei mitään kerhoon liittyvää feissariin tai nettiin, listassa luetellaan. 

Pääjehuille pakoreitti

Juhlimista koskevissa säännöissä erityistä huomiota on kiinnitetty siihen, että keskeisimmät henkilöt pääsevät tiukan paikan tullet nopeasti poistumaan. 

–Järjestävä chapteri (osasto) käy näyttämässä kuskeille reitit, mistä parhaiten pääsee tarvittaessa pois ja katsoo reitin, mistä upseerit pääsevät pois, jos tilanne vaatii

– Autot peruutetaan paikoilleen ja sijoitetaan siten, että pääsee nopeasti pois.

Syyttäjien kanteessa on kuvattu myös, millä tavalla jengin sisäinen hierarkia rakentuu. Cannonball MC:llä on syyttäjien mukaan kolmiportainen sisäinen hierarkia, joka koostuu hangaroundeista eli jäseniksi haluavista henkilöistä, kokelaista eli prospecteista ja täysjäsenistä.

Syyttäjät katsovat, että rakenteellinen jäsentyneisyys on yksi järjestäytyneen rikollisryhmän keskeisistä tunnusmerkeistä.

Lähes 200 jäsentä

Cannonball MC:n toiminta on syyttäjien näkymyksen mukaan keskittynyt erityisesti huumausaine-, ryöstö- ja kiristysrikollisuuteen. Kanteessa on lueteltu suuri määrä rikoksia, joita jengiläiset ovat viime vuosien aikana tehneet. 

Julkisuudessa Cannonballin toiminnasta ovat avoimesti kertoneet entiset jengiläiset, kuten asekersanttina toiminut Mika Ilmén, jengiä johtanut Janne "Nacci" Tranberg sekä ex-jäsen Miika Mehmet

Kanteen mukaan jäseniä Cannonball MC:llä on tällä hetkellä noin 190. Jengi on perustettu vuonna 1991. Sen osastot sijaitsevat tällä hetkellä ainakin Helsingissä, Turussa, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Ulvilassa, Seinäjoella, Heinolassa, Kausalassa ja Kuopiossa.

Vastaajaksi järjestöjä koskevassa lakkauttamisessa on merkitty Cannonballia valtakunnallisesti johtava hienolalaismies. Hän on ollut ryhmän jäsen vuoden 2013 saakka.

– Järjestäytyneen rikollisryhmän lakkauttaminen on tärkeää demokraattisessa yhteiskunnassa rikollisuuden torjumiseksi, kanteessa todetaan.

Lakkautusta käsitellään myöhemmin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Vastaavanlainen lakkaustuskohtalo on ollut United Brotherhood -rikollisryhmällä. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus julisti sekä UB:n että sen alajaoston Bad Unionin lakkautetuksi helmikuussa. Toukokuussa Helsingin hovioikeus määräsi United Brotherhoodin väliaikaiseen toimintakieltoon vireillä olevan lakkauttamisasian hovikäsittelyn ajaksi.


11:24

Katso Cannonballin entisen asekersantin Mika "Immu" Ilménin MTV:n Rikospaikassa antama haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja