Ohjeita liivien käytöstä, naisista ja erotettujen kohtelusta – Bandidos MC:n säännöt avaavat moottoripyöräjengin jäsenten elämää

3:00

Moottoripyöräkerho Bandidos MC:n säännöt sisältävät monenlaisia erikoisia kohtia, joita ei tavanomaisten järjestöjen säännöissä näe. Poliisin järjestäytyneenä rikollisryhmänä pitämä liivijengi suhtautuu sääntöjensä perusteella kielteisesti rikoksiin osallisten ilmiantamiseen.

Lue sääntöjä oheiselta videolta!

Poliisi takavarikoi vuoden 2014 lokakuussa Bandidos MC:n säännöt kotietsinnässä, joka suoristettiin järjestön kerhotiloihin.

Osa rikoshyödystä jää yhteiseen käyttöön

Poliisin näkemys on, että Bandidos MC:n jäsenten tekemien rikosten rahallisesta hyödystä osa jää ryhmän yhteiseen käyttöön. Tämä on tärkein motivaatio kuulua ryhmään, minkä lisäksi jäsenten keskinäinen lojaalisuus ja ryhmän tuoma tuki on tärkeä peruste. Keskinäinen luottamus ja järjestön maine myös helpottavat rahan tekemistä.

Rikollisten tekojen voitonjaosta tai vastaavista seikoista virallisissa säännöissä ei kuitenkaan kerrota. Niissä käy ilmi järjestön hierarkkinen rakenne, jossa alueellisista osastoista eli chaptereista koostuu kansallinen järjestö, joka edustaa osastoja Euroopan tasolla.

Jäseneksi päästäkseen henkilön täytyy ensin palvella noin kahden vuoden valintakausi, jossa ensin ollaan "hangaround", sitten "prospect", sen jälkeen "probationary" ja lopulta täysjäsen. Ehdokkaan tulee saada osaston jäsenten tuki noustakseen täysjäseneksi.

Säännöt velvoittavat jäseniä noudattamaan toisen osaston alueella kyseisen osaston presidentin ohjeita.

Virallisesti rikoksia ei suvaita

Sääntöjen alussa korostetaan, että Bandidos MC on samanmielisten moottoripyöräilijöiden veljeskunta, jonka jäsenillä on oltava Harley Davidson -merkkinen moottoripyörä.

Kerhon toimintaa on sääntöjen mukaan moottoripyöräilyn ja kerhotiloissa pidettävien kokousten lisäksi "kerhon jäsenten ja heidän perheidensä keskinäinen avustaminen yksityisissä hätätilanteissa samoin kuin jokapäiväisessä elämässä".

– Järjestöllä ei ole mitään muita tarkoitusperiä ja erityisesti ei mitään tarkoitusperiä, joita saattaisi tulla mieleen kerhon nimestä "Bandidos". Kerhon jäsenten suorittamia rikoksia ei siedetä, säännöissä vakuutetaan.

Mitä sitten siedetään, jää hieman epäselväksi, koska säännöt ottavat huomioon jäsenten tekemät rikokset.

– Jäsenten/ehdokkaiden mahdollinen rikollinen toiminta luetaan kyseisen henkilöiden omalle kontolle, ei Bandidos MC:n syyksi, säännöt teroittavat.

– Jäsenille ilmoitetaan, että jäsenten oletetaan noudattavan kansallista lainsäädäntöä joka suhteessa.

"Vasikoijaa" uhkaa karttaminen

Huolimatta siitä, että jäsenten rikoksia ei sääntöjen mukaan siedetä, on jäsenten erottamiseen annettu tarkemmat määräykset. Henkilö voidaan sääntöjen mukaan erottaa, jos tämä on käyttäytynyt paheksuttavasti tai rikkonut kerhon etuja karkeasti. Kerhon mainetta ei sääntöjen mukaan tulisi vahingoittaa.

Muitakin eroperusteita on. Bandidoksen sääntöjen perusteella myös jäsenten tyttöystäviin tai vaimoihin ei saa kohdistua "asiatonta käytöstä", eikä entisiä vaimoja tai tyttöystäviä saa lähestyä ilman jäsenen lupaa.

– Bandidos MC, sen lisäksi että ei kannata rikollista toiminta yleisesti, suhtautuu erityisen torjuvasti heroiinin myyntiin, jakeluun ja käyttöön, raiskauksiin ja ilmiantamiseen/petturuuteen (jäsenten tai muiden tapaukseen sekaantuneiden ilmaisemiseen), säännöissä sanotaan.

Jos henkilön jäsenyys keskeytetään, on hän kerhon sääntöjen mukaan "bad standing", jolloin muiden kerhon jäsenten tulisi karttaa häntä.

Myös erottamista kevyempiä sanktioita on määrätty. Säännöissä mainitaan perusteeksi järjestön merkkien käytön kieltämiseen esimerkiksi huumeiden käyttö, jakelu tai laiton kauppa kerhon tiloissa tai tapahtumissa. 

Säännöt suhtautuvat nihkeästi myös jäsenistä esitettyjen huhujen levittämiseen ja jäsenten huijaukseen sekä väliseen väkivaltaan.

Rahallista tukea tutkintavangeille

Tutkintavankeuteen joutuneita kerhon jäseniä kuitenkin tuetaan. Jäsen saa sääntöjen mukaan kuukausittaisen könttäsumman, jos tämä vangitaan. Tuki loppuu, kun hän saa tuomion.

Samanlaiseen erikoistukeen on oikeudettu sääntöjen perusteella myös esimerkiksi sairastunut henkilö.

Kotietsinnässä löytyi myös taulukko "Vanki-info", jossa on lueteltu vankeja, näiden vankiloita ja Bandidos-osasto, joka huolehtii vangin hyvinvoinnista.

Säännöt lupaavat, että muiden kuin itsemurhan tehneiden jäsenten hautauskulut maksetaan. Kuolleen jäsenen perheestä sääntöjen mukaan huolehditaan, esimerkeiksi kutsumalla nämä tapahtumiin ja antamalla lapsille lahjoja. 

Nämä menot katetaan jäsenten ja jäsenehdokkaiden kuukausittaisen jäsenmaksun lisäksi monilla muilla maksuvelvoitteilla. "Puhelinmaksun", "vankirahan" ja "Suomikassan" lisäksi on määräytty myös erilaisia maksuja liittyen uusien osastojen perustamiseen ja kerhojäsenyydessä etenemiseen.

Maksujen myöhästyminen voi johtaa lisäkorvaukseen.

Tunnusten käyttö

Bandidos MC vaikuttaa myös tarkalta sen suhteen, millainen kuva heistä syntyy ulos päin. Järjestön tunnuksien, erityisesti liivien, käytöstä on monenlaisia kriteerejä.

– Merkkejä ei saa kantaa yhdessä shortsien, uima-asujen, hölkkäasujen tai muiden urheiluasujen kanssa. Ja saa kantaa vain tummien kenkien kanssa. Liivien värit eivät saa olla koreilevia, säännöissä kerrotaan.

Järjestön symboleiden käyttöä rajataan myös sen osalta, onko jäsenen moottoripyörä käyttökuntoinen. Lisäksi järjestön tatuoinneista määrätään, että ne tulee poistaa, jos järjestöstä eroaa liian aikaisin.

Poliisi on löytänyt myös Bandidoksen tukikerho X-Teamin säännöt. Niissä korostetaan muun muassa sitä, että toiseen kerhoon ei voi liittyä kerhosta eronnutkaan.

MTV Uutiset on aiemmin uutisoinut myös esimerkiksi Helvetin Enkeleiden säännöistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja