Tässä on ihmiskunnan uusin ase tuhoisia aurinkomyrskyjä vastaan

Asiantuntijat ovat jo pitkään varoitelleet mahdollisesta tuhoisasta aurinkomyrskystä, joka kykenisi tekemään laajamittaista tuhoa sähkölaitteille ja satelliiteille.

Popular Mechanics -sivusto kertoo, että ensi vuoden alussa avaruuteen laukaistaan kaikkien aikojen edistynein järjestelmä, joka kykenee varoittamaan aurinkomyrskyistä niin, että niihin pystytään varautumaan ajoissa.

Uuden varoitussatellitin nimi on DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) ja se tulee matkaamaan 1,6 miljoonan kilometrin päähän maapallosta. 

Auringosta virtaa jatkuvasti hiukkasia ja tätä kutsutaan aurinkotuuleksi. Useimmiten tämä on harmitonta, mutta suuressa purkauksessa tilanne on toinen.

DSCOVR alkaa havainnoida Auringon hiukkaspurkauksia, jotka aiheuttavat aurinkomyrskyjä. Satelliitin avulla myrskyyn varautumiseen jää aikaa 15-60 minuuttia, ennenkuin varautuneet hiukkaset iskeytyvät Maahan.


Mielenkiintoinen Carringtonin tapaus

Aurinkomyrskyt näkyvät maapallolla kauniina revontulina, mutta niiden aiheuttama vaara ei ole pelkästään teoreettinen. 

Vuonna 1989 eräs aurinkomyrsky ylikuormitti sähköverkon Quebecissä, Kanadassa. Tuloksena on oli valtava sähkökatko.

Ehkäpä mielenkiintoisin aurinkomyrsky tunnetaan vuodelta 1859 ns. Carringtonin tapauksena. Myrsky iski tuolloiseen lennätinverkkoon ja aiheutti vahinkoja, kipinöintiä ja jopa paperin syttymistä tuleen.

Vastaavanlainen myrsky olisi nykyään huomattavasti vahingollisempi, koska olemme täysin riippuvaisia sähköverkoista, viestintäjärjestelmistä ja satelliiteista.

Aurinkomyrsky voisi katkaista virrat kerralla miljoonilta ihmisiltä.

Edeltäjäänsä tehokkaampi

DSCOVR on Nasan ACE-satelliitin seuraaja. ACE on vahtinut Aurinkoa jo vuodesta 1997 lähtien. ACE on kuitenkin jo ylittänyt ennakoidun käyttöikänsä vuosikymmenellä. Jos ACE menee epäkuntoon, niin mikään ei olisi etulinjassa varoittamassa aurinkomyrskyistä.

Tämän takia DSCOVR-satelliitin onnistuminen onkin olennaisen tärkeää. 

DSCOVR kykenee mittaamaan aurinkotuulia tarkemmin ja sata kertaa nopeammin kuin ACE.

Lue myös:

    Uusimmat