Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo puolueilta sovun siementä: "Maailmanmenon arvaamattomuus väistämättä jatkuu"

Eduskunnassa vietettiin vaalikauden päättäjäisiä – tällaiset olivat tunnelmat 10:23
Eduskunnassa vietettiin vaalikauden päättäjäisiä – tällaiset olivat tunnelmat

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui tänään eduskunnassa vaalikauden päättäjäisissä. Niinistö totesi puheessaan käynnissä olevan vaalikampanjan olevan kiihkeä ja vetosi samalla, että yhteistyökykyä puolueiden kesken olisi heti vaalien jälkeen. Maailmanmeno säilyy presidentin mukaan arvaamattomana.

Eduskuntavaalien tulos ratkeaa sunnuntaina illalla. Toistaiseksi puolueiden vaaliväittelyt ja -kampanjat ovat olleet ajoittain jopa riitaisia.

Tähän on myös tasavallan presidentti kiinnittänyt huomiota. Sauli Niinistö toivoo, että riitaisuus jää taka-alalle vaalien jälkeen, koska nopeaa yhteistyötä saatetaan tarvita.

– Käynnissä oleva vaalikampanja on ollut kiihkeä ja kärjekäskin. Ehkä se kuuluu tähän aikaan. Mutta monipuoluejärjestelmässä on hyvä pitää mielissä, ettei yksin, kaksin, tuskin kolmisinkaan muodosteta tarvittavaa, vahvaa hallitusta, Niistö puhui.

– Ja juuri tässä ajassa on erityisen tärkeä varmistaa valmius nopeaan yhteistyöhön heti eduskuntakauden alettua, jo ennen hallituksen muodostamista. Siksi sovinnon siemen kannattaa säilyttää, presidentti jatkoi.

Niinistö otti kantaa myös vaalihäirintään, jonka hän tuomitsee.

– Demokratian ydintä on myös vaalirauhan kunnioittaminen. Vihanpito, uhkailu tai väkivalta leimaavat ja alentavat vain tekijänsä, hän totesi.

Tulevaa mahdoton ennustaa

Niinistö korosti puheessaan, ettei kukaan voinut vuonna 2019 tietää, että tulossa on koronapandemia sekä Venäjän uusi hyökkäyssota Ukrainaan.

Niinistö kiitti eduskuntaa siitä, että poikkeuksellisina aikoina eduskunnan työ on jatkunut hyvin ja esimerkiksi Nato-jäsenyydestä saatiin aikaan päätös siten, että kaikilla oli päätöksestä tarvittavat tiedot.

Presidentti muistutti eduskuntaa siitä, että maailman kehityksen ennustaminen on edelleen vaikeata.

– Maailmanmenon arvaamattomuus nimittäin väistämättä jatkuu. Kotimaankin asioissa eteen tulee väistämättä vaikeita valintoja. Emme siis nytkään tiedä mitä tuleman pitää. Voi tulla paljon, voi tulla liikaakin.

– Sen kuitenkin kokemuksesta tiedämme, että demokratiamme kantaa tarvittaessa yli vaikeimpienkin aikojen, presidentti päätti puheensa.

Lue myös:

    Uusimmat