Mainos

Tasa-arvovaltuutetulle palautetta uimahallien naissiivoojista: "Näitä käytäntöjä pitäisi kyseenalaistaa"

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen mielestä uimahalleissa olisi nyt pohdinnan paikka, miten välttää kiusalliset tilanteet puku- ja suihkutiloissa.

Iltalehti kertoi keskiviikkona Helsingin uimastadionille uimaan tulleista teinipojista, jotka ahdistuneet miesten puku- ja pesutiloissa olleista naispuolisista siivoojista. Pojat olivat kieltäytyneet riisuutumasta ja peseytämästä siivoojien läsnäollessa. 

Naissiivoojien käyttö uimahallien miesten puku- ja pesutiloissa on vakiintunut tapa Suomessa. Vaikka käytäntö ei ole laiton, aiheuttaa se runsaasti kiusallisia tilanteita, myöntää tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen MTV Uutisille.

– Olemme saaneet yhteydenottoja, joissa pidetään hyvin kiusallisena sitä, että miesten pesutiloihin tulee naissiivooja. Valtaosa yhteydenotoista on miehiltä, Mäkinen sanoo.

Mäkinen kertoo, että tasa-arvovaltuutetun toimisto on kysynyt uimahalleilta on syytä pelkkien naissiivoojien käyttöön. Vastaus on usein se, että siivoustoimi on ulkoistettu, ja sopimus pitää sisällään vain sen, että palvelut tuotetaan ja laatu pysyy hyvänä.

– Ulkoistettu firma sitten itse päättää, ketä he sinne palkkaavat. Tässä nimenomaisessa tapauksessa näyttäisi siltä, että uimastadion on itse palkannut siivoustehtäviin vain naisia, Mäkinen kuvailee.

Muita vaihtoehtoja tarjolle

Mäkisen mielestä kyseessä on vanhanaikainen käytäntö, joka ei enää toimi 2016-luvulla. Hänen mielestään uimahallit voisivat pohtia muita vaihtoehtoja kiusallisten tilanteiden välttämiseksi.

Ratkaisuksi hän ehdottaa, että uimahallit palkkaisivat miessiivoajia siivoamaan pelkästään miesten puku- ja pesutiloja. Myös osaston sulkeminen siivouksen ajaksi voisia toimia, mikäli hallissa on vain naissiivoojia.

– Näitä käytäntöjä on aina aika ajoin tarpeen kyseenalaistaa. Vaikka aina ennen on näin toimittu, niin on hyvä muistaa se, että nyt voisi toimia vähän toisella tavalla niin, että se vastaisi nykyajan haasteisiin ja vaatimuksiin, hän sanoo.

Mäkisen mielestä Helsingin uimastadionillakin on nyt uudelleenharkinnan paikka.
 
– Toivon että näihin asioihin kiinnitetään enemmän huomiota. Suomenkin asujamisto monikulttuuristuu, varmaan myös sitä kautta kannattaa ajatella, että tällaiset vanhat traditiot on syyttä muuttua ja elää ajassa, hän muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.