Tarvitseeko Suomen maksaa velkojaan pois? Asiantuntija vastaa

9:05
Pitääkö valtion velka maksaa pois? Asiasta keskusteltiin Uutisaamussa tänään.

Paavo Arhinmäki (vas) sanoi aiemmassa haastattelussa, että valtion ei tarvitse maksaa velkojaan pois. Tämä on herättänyt kysymyksiä siitä, onko todella näin.

Etlan tutkimusneuvonantaja Niku Määttänen arveli tänään Uutisaamussa Arhinmäen tarkoittaneen sitä, että maksaakseen vanhan lainan pois Suomi voi ottaa uutta lainaa muualta.

– Suomen valtio ja yleisestikin valtiot toimivat niin, että ne yhden vuoden aikana sekä ottavat uutta lainaa että maksavat aikaisemmin otettuja lainoja pois.

– Tässä mielessä on toki totta, että aikaisemmin otettuja lainoja hoidetaan osittain sillä tavalla, että otetaan uutta lainaa.

Määttäsen mukaan on kuitenkin harhaanjohtavaa sanoa, ettei valtion tarvitsisi maksaa velkaa takaisin, koska ihmisille tulee sellainen käsitys, että sitä velkaa voi ottaa rajattomasti.

– Tämä ei ole totta, koska jossain vaiheessa velkaantumiselle tulee raja. Täytyy ajatella tulevaisuutta.

Suomen valtion velka nousee tänä vuonna todennäköisesti 75 prosenttiin bruttokansantuotteesta. 

– Yleensä valtion velka suhteutetaan bruttokansantuotteeseen sen takia, että se kuvaa lainanhoitokykyä ainakin karkeasti. Sijoittajat huolestuvat jossakin vaiheessa, mikäli velan suhde bruttokansantuotteeseen kasvaa liian suureksi, Määttänen selvensi.

Katso koko haastattelu ylläolevalta videolta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja