Tarkista! Nämä tulisi löytyä joka mökin lääkekaapista

Kesälomailu sujuu ilman ikäviä yllätyksiä kun mökin lääkekaappi on ajan tasalla.

Lääketurva ja -informaatioyksikön päällikkö, sisätautien erikoislääkäri Leo Niskanen Lääketurvallisuusvirasto Fimeasta kehottaa päivittämään kesämökin lääkekaapin talven jälkeen. Vanhentuneet lääkkeet tulee hävittää ja varmistaa, että lääkkeitä säilytetään oikein eikä säilytyspaikka ole esimerkiksi kostunut. Apteekeista saa neuvontaa ja tietoa lääkkeiden säilytyksestä.

Ennaltaehkäisy on tärkeintä, joten Niskanen suosittelee tarkistuttamaan että esimerkiksi jäykkäkouristusrokote on voimassa ennen lomailua.
– Kroonisiin sairauksiin tarvittavia lääkkeitä on varmuuden vuoksi hyvä varata mukaan enemmän kuin tarvitsee, jos niitä sattuisi esimerkiksi katoamaan.

Kesällä mökillä tulee helposti rehkittyä urheilun tai vaikkapa puutöiden parissa, ja kuumalla keho kuivuu nopeasti.
– Jos keho on kuivunut ei tulisi käyttää tulehduskipulääkkeitä, esimerkiksi ibuprofeenia, sillä se rasittaa munuaisia. Ensisijaisesti tulisi huolehtia riittävästä nesteytyksestä, ja tällä en tarkoita alkoholipitoisia juomia, Niskanen muistuttaa.


Mitä muuta mökille mukaan? Lue lista!

 

Sidetarpeita

Kompressiositeitä, sideharsoa, laastareita, rakkolaastareita

Haavan desinfiointiainetta

Kylmäpakkauksia

Aurinkovoidetta

Punkkipihdit


– Jos pureman ympärille ilmestyy rengasmainen ihomuutos, hakeudu heti lääkäriin. Samoin jos piston kohdalla on yli 5 cm:n läpimittainen punoittava ihottuma vielä kun pistosta on kulunut yli viikko tai muutos näyttää kasvavan, Niskanen  lisää.

Kuumemittari


Perusvoiteet

Mietoa hydrokortisonivoidetta ihoärsytyksiin ja esimerkiksi hyönteisten pistojen tai auringon polttaman ihon hoitoon. Paikallisiin, lieviin ihon bakteeritulehduksiin tulee varata omaa voidetta.


Kipulääkkeitä

Parasetamolia ja tulehduskipulääkevalmiste (esimerkiksi ibuprofeenia). Tulehduskipulääkkeitä kannattaa hankkia myös kipukohtaan levitettävinä valmisteina, Niskanen suosittelee.


Allergialääkkeitä

Antihistamiinitabletteja, silmätippoja ja nenäsumutetta. Uimareilla yleisen ulkoisen korvakäytävän tulehduksen hoitoon Niskanen neuvoo varaamaan paikallishoitovalmisteita.

Lääkkeitä liikahappoisuuden hoitoon

– Mökillä kun tulee helposti nautittua liikaa grillin antimia ja happamia juomia, Niskanen perustelee.

Tarpeen mukaan listaan voi lisätä matkapahoinvointilääkkeitä ja esimerkiksi nikotiininkorvausvalmisteita. Lapsiperheiden kannattaa Niskasen mukaan varata lomailuun myös lääkehiiltä myrkytysten varalle ja ripulijuomaa.

Kyypakkausta Niskanen ei suosittele ollenkaan. Lue tästä miksi!


Miten varmistua lääkkeiden turvallisuudesta? Katso haastattelu

Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski vieraili Studio55.fissä alkuvuodesta.

Lääkkeiden turvallisuus puhuttaa. 24:25

Lue myös:

    Uusimmat