Tarkastusten karut tulokset: Monelle ulkomailta lähetetylle työntekijälle maksetaan liian vähän Suomessa

Aluehallintoviraston tekemien tarkastusten mukaan ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on paljon puutteita. Valvonnan tavoitteena on torjua harmaata taloutta.

AVI:n mukaan työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen perusteella tavallinen puute oli se, että lisiä on jäänyt maksamatta ja peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason. Palkkaukseen ja työajan hallintaan liittyviä puutteita havaittiin noin puolessa tarkastuksista.

 – Epäselvyyksiä ilmeni varsinkin rakennusalalta ja koskivat esimerkiksi Baltiasta ja Puolasta lähetettyjä työntekijöitä, sanoo lakimies Anna Pärtty Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Pärtyn mukaan kaikkein räikeimmät tapaukset ilmoitetaan poliisille, ja niitä on ollut vuosittain muutamia. Tapausten selvittämistä vaikeuttaa se, että työntekijä ehtii usein poistua maasta.

Suomeen työntekijöitä lähettävillä yrityksillä on ollut jo lähes kahden vuoden ajan velvollisuus tehdä lähettämisestä ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle ennen työnteon aloittamista Suomessa. Puolessa tarkastetuista kohteista ilmoitus oli AVI:n mukaan joko kokonaan tekemättä tai se oli tehty puutteellisesti.

Valtakunnallista valvontaa on tehty kuluvan vuoden aikana, ja tarkastuksia on tehty tähän mennessä noin 100.

Lue myös:

    Uusimmat