Tappavan vaarallinen fentanyyli kylvää karmeaa tuhoa Amerikassa – nyt huume-epidemia uhkaa levitä Aasiaan, missä vaikutus olisi vieläkin tuhoisampaa

8:58
Huumekuolemat Suomessa ovat kasvussa, sillä kovia huumeita on entistä enemmän tarjolla ja huumeiden saanti on myös helpottunut.

Opioidikriisi on ollut viime vuosina yksi suurimmista yhteiskunnallisista ongelmista Yhdysvalloissa. Täyssynteettinen opioidi fentanyyli on aiheuttanut useita kuolemantapauksia, ja epidemiaa on kuvailtu maan historian pahimmaksi.

CNN kertoo, että fentanyyli saattaa seuraavaksi kylvää tuhoa Aasiassa.

Thaimaassa on raportoitu tapauksista, jossa huumeidenkäyttäjät ovat saaneet yliannostuksen fentanyylistä, joka on ollut sekoitettuna heroiiniin.

YK:n huume- ja rikosviranomainen Kaakkois-Aasiassa, Jeremy Douglas kommentoi CNN:lle, että fentanyylikriisi Aasiassa olisi hyvin tuhoisa, jos se yltyisi yhtä isoksi kuin Yhdysvalloissa.

Tämä johtuu siitä, että Aasiasta puuttuu riittäväsi valistuskampanjoita ja hoitolaitoksia, ja siellä myös huumeidenkäyttäjät nähdään hänen mukaansa pitkälti rikollisina.  

Metamfetamiini jo iso ongelma

Synteettiset opioidit, joita fentanyylikin edustaa, ovat paljon voimakkaampia kuin kasvipohjaiset.

Synteettisesti valmistetut huumeet ovat myös halvempia ja luotettavampia valmistaa kuin viljelemällä kasvatettavat. 

Artikkelin mukaan synteettisen opioidin kriisi Aasiassa voisi olla erityisen tuhoisa, koska alueella kärsitään jo valmiiksi maailmanlaajuisesti isoimpana pidetystä metamfetamiiniongelmasta.

Pitkä ja synkkä historia

Opioideilla on pitkä ja synkkä historia Aasiassa.  Luonnosta saatuja opiaatteja, kuten oopiumia, on käytetty alueella vuosisatoja sekä kipulääkkeenä että satunnaisesti huumeena.

Brittiläinen imperiumi keräsi valtavan omaisuuden myymällä oopiumia Intian siirtomaastaan Aasiaan. Hallitsijat Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa yrittivät tuloksetta taistella oopiumkauppaa vastaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja