Mainos

Tappava virus jyllää – aiheuttaa kesällä valtavan citykanien joukkokuoleman

Eviran mukaan tänä kesänä on odotettavissa citykanien joukkokuolemia. Suurin populaatio on pääkaupunkiseudulla, mutta kaneja tavataan jo myös esimerkiksi Turussa.

Eviran erikoistutkija Marja Isomursu arvioi, että kaneista voi pahimmillaan jopa 90 prosenttia kuolla kaneja tappavan RHD-viruksen vuoksi.

– Kaikki eivät kuitenkaan kuole, koska virus ei jostain syytä tartu pariviikkoisiin kaneihin. Iso osa kaneista voi kuolla, koska kaneilla ei ole tätä virusta kohtaan vastustuskykyä. Kyseessä on eurooppalainen kanitauti, mutta Etelä-Euroopassa myös jotkut rusakot ovat siihen myös sairastuneet.

– Vaarassa ovat myös lemmikkikanit, sillä citykanipopulaatio on lähtöisin lemmikkikaneista. Virus ei tartu kissoihin, koiriin tai esimerkiksi valkoposkihanhiin, toteaa Isomursu.

Kuolleet kanit sekajätteisiin

Eniten villikaneja on löydetty  kuolleena Helsingin Käpylän, Paloheinän ja Torpparinmäen kaupunginosista.

Isomursun mukaan Evirassa on kesken vielä tarkempi viruksen tyypitys, jolla on merkitystä taudin epidemiologialle ja rokotteiden käytölle. Selvityksen alla on se, onko kyseessä uudentyyppinen virus vai vanha.

– RHD-virusta on esiintynyt Euroopassa muutamia vuosikymmeniä. Sitä emme tiedä, miten virus on levinnyt Suomeen. 

– Lemmikkikaneja voi rokottaa RHD-virusta vastaan,  sillä lemmikki voivat saada tartunnan jopa omalta pihalta, jos siellä on käynyt citykaneja. Lemmikkikaneja ei kannata ulkoiluttaa villikanialueilla. Virus voi levitä myös verta imevien hyönteisten välityksellä.

Evira ottaa tutkittavaksi jonkin verran kaneja.

– Yksittäiset kanit voi laittaa muovipussissa sekajätteisiin, jotka menevät polttoon. Jos kaneja löytyy runsaasti kuolleina, niin kaupungin ympäristöterveysvalvonnasta voi kysyä neuvoa, mitä niille tulisi tehdä. Evira ottaa jonkin verran vastaan kuolleita kaneja, jos niitä löytyy isoja määriä kuolleina uusilta alueilta, neuvoo Isomursu.

Eviran mukaan nähtäväksi jää, jyllääkö epidemia vielä ensi kesänä.

Juttua korjattu 17.5. kello 19.23: Poistettu sitaatista viittaus, että valkoposkihanhi olisi vieraslaji.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.