Tappaja pääsi ehdonalaiseen alle kolmessa vuodessa – poliisi uskoo miehen valmistelleen nyt uutta surmaa, otettiin kiinni

Ehdonalaisessa vapaudessa ollutta tappajaa epäillään uuden henkirikoksen valmistelusta Helsingissä. Käräjäoikeus määräsi kolmekymppisen miehen tutkintavankeuteen. 

Heinäkuussa 2020 Helsingin käräjäoikeus antoi miehelle seitsemän vuoden vankeustuomion alentuneesti syyntakeisena tehdystä taposta. 

Mies surmasi veljensä suurella veitsellä Helsingin Suutarilassa lokakuussa 2019. 

Nyt miestä epäillään uuden henkirikoksen valmistelusta. 

Helsingin käräjäoikeus määräsi miehen tutkintavankeuteen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta viime viikolla. Vangitsemistietojen perusteella rikoksen epäillään tapahtuneen toukokuussa.

Mies on ollut epäillyn rikoksen aikaan ehdonalaisessa vapaudessa, alle kolme vuotta tappotuomion jälkeen.

Poliisi: Mies hankki välineet

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Crista Granroth kertoo MTV Uutisille, että poliisin epäilyjen mukaan mies valmisteli tahallista henkirikosta tai vähintään törkeää väkivallantekoa.

Hänen mukaansa mies oli tehnyt jo konkreettisia toimenpiteitä suunnitelmansa eteen.

– Esitutkinnassa on selvinnyt, että hän oli hankkinut erilaisia välineitä, eli ampuma- tai teräaseita, joita tämän rikosnimikkeen täyttyminen vaatii, Granroth kertoo. 

Granroth ei suostu kommentoimaan miehen mahdollista kohdetta millään tavalla. 

Granrothin mukaan epäiltyä henkirikossuunnitelmaa ei voida luonnehtia luonteeltaan poliittiseksi. Taustalla on poliisin arvion mukaan ollut silti "jonkinlaista kaunaa yhteiskuntaa kohtaan". 

Huolestunut ilmoitus

Rikosepäily virisi, kun epäillyn miehen kanssa tekemisissä ollut henkilö ilmoitti miehen huolestuttavasta käytöksestä viranomaisille. Ilmoitus tuli toukokuun lopussa.

Mies otettiin kiinni viime viikolla. Samalla poliisi teki kotietsinnän miehen asuntoon. Asunto sijaitsee Helsingin Kannelmäessä.

– Poliisissa piti tehdä päätöksiä siitä, että tähän asiaan puututaan. Poliisin yhtenä tärkeänä ohjaavana tekijänä on kuitenkin se, että rikokset mieluummin estetään ennalta kuin annetaan tapahtua.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehen törkeästä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta todennäköisin syin epäiltynä viime torstaina. 

Vangitsemistietoihin epäillyn rikoksen tapahtuma-ajaksi on merkitty 30. toukokuuta. Syyte asiassa on nostettava 13. heinäkuuta mennessä.

"Turhaa yrittää analysoida"

Tutkinnanjohtaja Granrothin mukaan esitutkinta on vielä alkutekijöissään. Epäiltyä on tähän mennessä ennätetty kuulustella, mutta lisää kuulemisia on luvassa. 

Granrothin mukaan yhteistyö miehen kanssa on sujunut "ihan normaalisti". Hän ei täsmennä, mitä se tarkoittaa käytännössä.

– Tätä on ehkä tässä vaiheessa turhaa yrittää analysoida, Granroth jatkaa. 

Poliisi ei epäile asiaan liittyen muita henkilöitä. Miehen uskotaan siis toimineen yksin. 

Miehellä ei ole tiettävästi muuta rikostaustaa aiemman henkirikostuomion lisäksi. 

Aiemman henkirikosjutun yhteydessä mies katsottiin alentuneesti syyntakeiseksi, sillä miehen paineensietokyky oli "riittämätön". Mielisairautta ei kuitenkaan todettu. Miehen ei myöskään katsottu kärsivän esimerkiksi päihderiippuvuudesta. 

Lue myös:

    Uusimmat