"Tape" Valkonen vinkkaa: Nainen, näin ryhdistät takapuolesi

Kehonrakennuksen maailmanmestaruuskilpailuihin valmistautuva Tapani "Tape" Valkonen kertoo, miten keski-ikäisen tulisi pitää huolta kunnostaan.

– Kävely ja golf eivät riitä. Yli 40-vuotiaiden lihasvoima alkaa kadota nopeista lihassoluista, oli sitten harrastanut aiemmin liikuntaa tai ei. Siksi ehdottomasti parasta liikuntaa on voimaharjoittelu, personal trainerina ja ravitsemusterapeuttina toimiva Tapani Valkonen sanoo.

Jos kuntosali ei ole tuttu paikka, Valkonen suosittelee alkuun pääsemiseksi ammattilaisen apua.

– Ammattilaisen kanssa motivaatio kasvaa ja kynnys lähteä salille on pienempi. On myös hyvä, että liikkeet oppii tekemään alusta asti oikein.

Iän myötä myös lihashuollon merkitys kasvaa.

– Monet pallopelejä harrastavat köpöttelevät kentällä, kun eivät uskalla pistää kaikkea peliin. Lihashuolto on siksi erityisen tärkeää. Pitää muistaa venytellä, levätä ja antaa kehon palautua kunnolla.

Ajanpuute on huono tekosyy

Moni työssäkäyvä miettii, ettei salilla käymiseen ole aikaa. Ajanpuute on Valkosen mukaan pelkkä tekosyy, sillä saliohjelman läpi viemiseen riittää suihkuineen 45 minuuttia.

Liikkumaan olisi ihanteellista ehtiä kolmena päivänä viikossa.

– Kaksi lihaskuntotreeniä ja yksi aerobinen. Se on hyvä suhde. Lihasvoima nimittäin tippuu nopeammin kuin kestävyyskunto. Mutta jos ei ole koskaan harrastanut liikuntaa, niin kerta viikossakin on parempi kuin ei mitään.

– Kyllä liikunta on myös ryhtikysymys. Vaatteetkin istuvat paremmin, kun paidan alla on muutakin täytettä kuin rasvaa.

Litteä takapuoli takaisin muotoon

Naisilla yleinen ongelma on takapuolen latistuminen. Ongelma ei johdu vain pakaralihasten huonosta kunnosta, vaan kyseessä on lantion rakenteeseen liittyvä seikka. Takapuoli alkaa roikkua, kun lantio kääntyy eteenpäin.

– Kun vatsalihasten kunto rapistuu, naisilla lantio kääntyy eteenpäin. Kun alavatsalihasten kunto korjataan, takapuoli kohoaa taas sille paikalle, missä se nuorilla naisilla on.

Grilliin täyslihaa makkaran sijasta

Liikunnan lisäksi myös ruokavalioon on syytä kiinnittää huomiota. Grilli on Valkosen mukaan erinomainen väline valmistaa herkullista kesäruokaa. Makkara vain kannattaa jättää kauppaan.

– Grilliin voi pistää kananrintafileitä ja muita kunnon lihoja. Myös maissi, sienet ja muut kasvikset ovat hyviä. Maississa esimerkiksi on noin 120 kaloria. Lenkkimakkaraa ei paljoa tarvitse syödä, kun samat kalorit tulevat täyteen.

– Kesä on helppoa aikaa syödä hyvin ja terveellisesti, ja ulkoilmassa syömisestä kannattaa nauttia.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja