Mainos

Tapaturmat vaanivat kesän riennoissa

Kesän tapaturmat sattuvat usein urheillessa tai juhliessa. Vauhdikkaat liikuntalajit, vieraassa ympäristössä touhuaminen sekä usein alkoholin kohottama juhlamieli lisäävät kesän tapaturmien määrää.

Pyörällä pitkin kaupungin katuja kiitävät kuuluvat kesän loukkaantumistilastoissa kärkipäähän. Esimerkiksi Helsingin seudulla pyöräilyssä sattuneita vammoja hoidetaan sairaalassa erittäin paljon kesäisin. -Pyöräilyssä loukkaantuneilla on usein vammoja ylävartalossa. Kypärän käyttö on yleistynyt ja monien vammat ovat olleet kypärän ansiosta lievempiä, kertoo Töölön sairaalan päivystysalueen osaston ylilääkäri Ilkka Tulikoura. Kesän muotilajin rullaluistelun harrastajille ei ole sattunut paljon vakavia vammoja. Vinhasti rullaluistimilla kiitävät saavat Tulikouran arvion mukaan loukkaantuessaan pääasiassa haavoja ja muita ihovammoja. Kesällä tapaturmia aiheuttaa myös uskaliaisuus ja uuden kokeileminen. Tapaturman riski kasvaa esimerkiksi mökin korjaustöissä, uusissa harrastuksissa ja vieraassa työympäristössä. Varomaton nikkaroija saattaa tippua korjaustelineeltä tai loukkaantua työkaluja käyttäessään. Murtumia tai muita sairaalassa hoidettavia vammoja ei kuitenkaan ole ilmennyt tänä suvena tavanomaista enempää. -Turmia voi estää, kun ottaa huomioon vammautumisen mahdollisuuden ja noudattaa varovaisuutta. Esimerkiksi pyöräilijän kannattaa laittaa kypärä päähän ja rullaluistelijan suojat päälle, Ilkka Tulikoura tuumii.

Festareilla sattuu paljon lieviä turmia

Kesän festareilla juhliville sattuu usein lieviä tapaturmia. Vauhdikkaan festaritunnelman tiimellyksessä yleisiä turmia ovat haavat, nyrjähdykset ja venähdykset. Lisäksi kuuma aurinko saa aikaan auringonpistoksia ja -polttamia. Juhlijoiden nauttima alkoholi lisää turmia ja aiheuttaa sammumisia. Esimerkiksi juhannuksen aikaan järjestetyillä Raumanmeren juhannus -festivaaleilla lääkärit, sairaanhoitajat, SPR:n väki ja vapaaehtoiset hoitivat satoja juhlijoita. Järjestäjien mukaan festarit keräsivät yli 50000 kävijää. -Festareiden lääkärijohtoisessa ensihoitopisteessä hoidettiin 225 potilasta. Yleisimpiä turmia olivat haavat eri puolilla kehoa. Jalanpohjiin haavoja aiheuttivat varsinkin pienet, naulamaiset telttakepit. Juhlijoille sattui myös nilkan ja polven venähdyksiä, kuvailee lääkäri Juho Nummi. Tänä vuonna Raumanmeren juhannusfestareilla ei sattunut lainkaan vakavia loukkaantumisia. Juho Nummen mukaan vaaratilanteita ehkäistiin hyvän organisoinnin avulla. Lääkärien ensihoitopisteen lisäksi SPR:n teltalla kävi noin 500 hoidettavaa ja Nuorisoasemalla oli noin sata sammunutta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.