Tapahtuuko Venäjän presidentinvaaleissa jotakin erikoista tasan puoliltapäivin? Heidi Hautala uskoo näin

Heidi Hautala: Tämä terästää Putinin vastustajia 3:10
Heidi Hautala: Navalnyin kuolema terästää Putinin vastustajia.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala on vuosia johdonmukaisesti arvostellut Venäjän valtakoneistoa ja pitänyt yhteyttä maan harvoihin oppositiopoliitikkoihin. Aleksey Navalnyin kuoleman jälkeen jälleen yksi heistä on poissa.

Hautala pohti MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa, miksi Navalnyin piti kuolla:

– Hän on varmaan sellainen hahmo, joka on saanut enemmän tukea kansalaisilta koko Venäjän alueelta kuin oikeastaan kukaan muu. Toki hänellä oli omat ristiriitansa, eikä hän ollut täysin kiistaton. Mutta kuitenkin viime vuosina on ollut ihan selvää, että hänen kohtelunsa ja asemansa on ollut varsin vankka opposition johtohahmona, Hautala pohtii.

Navalnyin kuoleman rankoissa vankilaolosuhteissa on arvioitu olleen eräänlainen hidas murha. Hautalan mukaan tapaus kertoo selvästi, että Venäjällä koko kansalaisyhteiskunta ja kansalaisoikeudet on nitistetty lopullisesti. 

(Vladimir) Putinin aikana ei varmaan tule mitään muutosta tähän. Kukaan, joka voisi vähääkään uhata Putinia, saa varmasti tämän saman kohtelun.

Näin tieto Navalnyin kuolemasta otettiin vastaan maailmalla 5:29
Näin tieto Navalnyin kuolemasta otettiin vastaan maailmalla

Hautala ei usko, että Venäjän johto joutuisi vastuuseen Navalnyin kuolemasta.

– Ehkä tapa vastuuttaa Venäjän johtoa ja Putinia on se, että asetetaan lisää henkilöpakotteita. Ne, jotka ovat selkeästi osallistuneet tähän hitaaseen murhaan, joutuvat sitä kautta vastuuseen. 

Hautala uskoo kuitenkin, että Navalnyin kuolema tulee terästämään oppositiota. Hautala uskoo, että opposition toiminta tulee näkymään myös Venäjän maaliskuisissa presidentinvaaleissa, jotka Putin tulee voittamaan.

– Navalnyin viimeinen toivomus oli, että kaikki, jotka kyseenalaistavat itsestään selvän lopputuloksen, menevät kello 12 äänestyspaikoille. Melkein sanoisin, että näin ehkä myöskin tulee tapahtumaan.

Lue myös:

    Uusimmat