Sofia Vikman: "Vuoropuhelu Putinin hallinnon kanssa ei johda mihinkään"

Navalnyin kuolema kiihdytti Putinin arvostelua 11:08
Navalnyin kuolema kiihdyttänyt Putinin arvostelua.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kuolema on kiihdyttänyt Venäjän hallinnon ja presidentti Vladimir Putinin arvostelua.

Navalnyi kuoli viime perjantaina Siperiassa äärimmäisen karuissa olosuhteissa vankileirillä. Navalnyin ruumista ei ole vieläkään luovutettu omaisille eikä kuolinsyytä tässä vaiheessa tiedetä.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenet, kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman ja keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen, kommentoivat MTV:n Huomenta Suomen lähetyksessä Navalnyin kuoleman aiheuttamia reaktioita länsimaissa.

– Kyllähän se kohtuullisen voimakkaan reaktion ymmärrettävästi on herättänyt. Hän (Navalnyi) oli merkittävä oppositiojohtaja Venäjällä, käytännössä poliittinen vanki, Kaikkonen toteaa.

– Ehkä tästä on muodostumassa symbolinen muistutus sille, että vuoropuhelu Putinin hallinnon kanssa ei johda mihinkään. (Navalnyin) kuolemasta vastuussa on Putin, kommentoi Vikman.

Kaikkonen: Navalnyin kuolema ei yllätys

Kaikkosen mukaan Navalnyin kuolema ei lopulta ollut kovin suuri yllätys.

– Joku käytti termiä, että hänet murhattiin hitaasti. Hänhän oli heikoissa olosuhteissa eikä saanut sairauksiinsa hoitoa. Viimeiset ajat hän oli Siperissa erittäin karuissa olosuhteissa. Hänen kohtelustaan ja kohtalostaan Venäjän hallinto on kyllä vastuussa, Kaikkonen toteaa.

Kaikkosen mukaan olisi tärkeää, että asiasta saataisiin puolueeton kuolinsyytutkinta.

– Mutta voi kysyä, onko sellaista saatavissa. Sekin tilanne, että edes lähiomaiset eivät ole päässeet näkemään ruumista, on täysin kohtuuton inhimillisesti.

Kaikkosen mukaan Navalnyin kuolema herättää kysymyksiä.

– Onko kyseessä veritulppa, niin kuin on kerrottu, vai voiko olla muita syitä. Jos lähiomaiset saisivat nähdä (ruumiin), niin se voisi kertoa, onko jotakin pahoinpitelyn merkkejä nähtävissä.

Vikmanin mukaan näyttää hankalalta, että asiasta olisi mahdollista saada varmaa tietoa. Hän sanoo varmaa olevan, että opposition toiminta on nyt hyvin tukahdutettua Venäjällä.

Vikmanin mielestä on kuitenkin tärkeää, että länsi tuomitsee Venäjän tapahtumat ja vaatii niistä selvitystä. Samalla Vikman huomauttaa, että Euroopassa pitää alkaa huolehtia paremmin puolustuksesta.

– Katsoisin, että meidän tulee vaikuttaa niihin asioihin, jotka ovat meidän omissa käsissämme.

Lue myös:

    Uusimmat