Ulkomaantoimituksen päällikkö: Näin Navalnyi tapettiin – lopullisella armoniskulla ei merkitystä

"Navalnyi näännytettiin, eristettiin, jätettiin hoidotta – onko siis merkitystä, mikä se lopullinen armonisku oli?" 2:10
MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki kommentoi uutista Aleksein Navalnyin kuolemasta

MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki arvioi, että Aleksei Navalnyi tiesi kohtalonsa, kun hän teki ratkaisevan valintansa – ja silloin hänestä tuli kaikkein vaarallisin Kremlille.

Kivimäki uskoo, että Navalnyin kuolinsyystä tuskin tullaan koskaan kuulemaan totuutta.

– Jonkinlaisen virallisen tiedon siitä varmasti saamme jossakin kohtaa. Tässä kohtaa voi aika hyvällä todennäköisyydellä sanoa, että Navalnyi tapettiin nälkään, aliravitsemukseen, hoitamatta jättämiseen, jatkuvaan eristämiseen, hermomyrkyn jälkivaikutuksiin ja niin edelleen, Kivimäki luettelee.

– Sanoisin, että onko sillä tässä kontekstissa paljon merkitystäkään, mikä tämä viimeinen armonisku tämän päivän aikana mahdollisesti sitten on ollut, hän jatkaa.

Navalnyi kärsi pitkään vankeustuomiota Siperiassa. Kivimäki kertoo, että Navalnyistä tuli vaarallinen hahmo presidentti Vladimir Putinille.

– Hänestä tuli erittäin vaarallinen viimeistään siinä vaiheessa, kun hänestä muotoutui pikemmin symboli kuin ihminen. Hän muuttui ikään kuin demokratian marttyyriksi siinä kohtaa, kun hän tuli Saksasta takaisin hermomyrkkyiskun jälkeen. 

Navalnyi joutui koomaan hermomyrkkyiskun seurauksena. Hänet saatiin muun muassa presidentti Sauli Niinistön myötävaikutuksella hoitoon Saksaan. Sieltä Navalnyi päätti palata Venäjälle. 

– Kyllä minä sanoisin, että siinä vaiheessa hän tiesi jo, miten tämä tarina tulee jossain vaiheessa loppumaan. Hänen täytyi tietää, että tästä ei enää ole paluuta normaaliin elämään eikä välttämättä elämään lainkaan. Tällainen hahmo on poliittisesti aika vaikea vastustaja, Kivimäki sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat