Ovatko Navalnyi-protestit uusi "arabikevät" vai piste, jossa sorto voimistuu? "Putin ei voi näyttää heikolta"

9:25
Maailmanselittäjät pohtivat myös, pystytäänkö erilaisin pakottein vaikuttamaan Venäjän toimintaan Navalnyin-asiassa.

Venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi vangitsemisen aikaansaamat protestit voivat olla vaara valtaansa pönkittäneelle Venäjän presidentti Vladimir Putinille, mutta ne voidaan myös kukistaa voimakeinoin, arvioivat Maailmanselittäjät.

Myrkytysyrityksen kohteeksi joutunut Navalnyi vangittiin tämän palattua Venäjälle ja tapaus sai väkijoukot tulemaan kaduille osoittamaan mieltään nykyhallintoa vastaan. Mielenilmaukset olivat suurimpia mahdollisesti koko Putinin valtakaudella, ja niistä julkaistiin paljon vaikuttavia kuvia ja videoita, kun rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistettiin väkivaltaa.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu arvioi, että tapahtumat Venäjälle palannneen Navalnyin vangitsemisesta lähtien olivat odotettuja.

"Putin ei voi näyttää heikolta"

– Putin ei voi näyttää heikolta. Kun Navalnyi tulee, pitää näyttää vastaanotto siitä, kuka on herra talossa, Hopsu toteaa.

Maailmanselittäjien mielestä Navalnyi mitautti kannatuksensa kutsuessaan ihmiset kaduille. Selvää oli että politiikkaa jatkaakseen hänen piti palata Venäjälle, ja hän todennäköisesti joutuu ainakin joksikin aikaa vankilaan. Epäselvää on, miten tapauksen saama kansainvälinen huomio asiaan vaikuttaa.

Navalnyi haaste Putinille

– Putinilla on vaikean pelin paikka hänen näkökulmastaan, kun Navalnyi vain kasvaa ja kasvaa, Helsingin Sanomien Heikki Aittokoski arvioi.

Häntä kiinnostaa, voivatko mielenosoitukset muuttua todelliseksi uhaksi Putinin hallinnolle. Hän ei kuitenkaan näe sitä vääjäämättömänä.

– Pelkään, että tässä on täysin realistinen vaihtoehto se, mikä tapahtui 10 vuotta sitten, mutta vielä voimakkaammin. Että sortokoneisto vain voimistaa otettaan. Sorto Venäjällä kasvaa ja tukahdutetaan todella väkivaltaisesti kaikki protestit, hän arvelee.

Aittokoski viittaa täällä kymmenen vuoden takaisiin mielenosoituksiin, joissa kritisoitiin duuman vaalien epäselvyyksiä. Protestit hiipuivat hallituksen kovennettua otteitaan.

Katso myös: Venäjällä useita mielenosoituksia Navalnyin puolesta – 2000 otettu kiinni

 

1:52

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja