Tanssinopettaja arvioi Miley Cyrusin kohuvideon – osaako tähti twerkata?

Twerking on kasvanut ilmiöksi, jota useimmat kauhistelevat. Mitä mieltä ammattilainen on twerkkauksellaan kohahduttaneen laulaja Miley Cyrusin kohuvideosta – tai muiden julkkisten twerkkaamisesta?

Twerking on kasvanut ilmiöksi, joka suosionsa lisäksi aiheuttaa myös pahennusta. Miley Cyrus kohahdutti kansaa heiluttamalla pakaraansa kanssaesiintyjä RobinThicken edessä MTV Video Music Awardseissa.

YouTube täyttyi pian kauhistuneista koostevideoista, jossa tuomittiin sekä twerking että sitä harjoittanut Miley. Yksi videoista löytyy tästä artikkelista.

Onko kauhureaktio liioiteltu? Mitä mieltä ammattilainen on Cyrusin tekniikasta?

Twerking ei ole uusi keksintö, sillä lantioliike kuuluu olennaisena osana dancehall reggae -tanssityyliin, joka syntyi Jamaikalla 1970-luvulla. Dancehallissa twerking-liikkeen nimi on wine.

Tanssinopettaja AijaKauppinen on opiskellut Jamaikalla ja tuonut dancehall reggae -tanssityylin Suomeen.

– Dancehall-buumi alkoi juuri Jamaikalla, kun olin siellä. Se oli noin 22 vuotta sitten.

MTV Lifestyle selvitti, mitä mieltä Kauppinen on julkkisten twerkkauksesta.

Miley Cyrus twerkkaa

Kauppisen mukaan Cyrusin huomiota herättänyt liike ei ole kovin hyvin toteutettu.

– Ei se pakara nyt niin hirveästi liiku. Pitäisi olla kiinteämpi pakara. Ei hän tee sitä hyvin. Pakara ei ole tarpeeksi pyöreä ja kiinteä, se on laihan ihmisen takapuoli. Se ei liiku. Jaloistakin näkee, ettei ole treenattu, Kauppinen toteaa.

– Lantiotärinä on periaatteessa oikein, mutta kun pakaraa ja reiden takaosa ovat treenaamattomat, niin liike näyttää laimealta. Kun katsoo pakaralinjaa, huomaa, ettei ole pakaraa. Kyykkäämään!

Twerkingin aiheuttamaa kohua Kauppinen ei ymmärrä.

– Ei tässä ole mitään pahaa, kyseessä on tyypillinen dancehall-liike. Miksi kaikki inhoavat tätä? Ei siinä ole mitään pahaa. Cyrus esiintyy ja tekee työtään, jossa saa huomiota. Jos jotkut tuomitsevat, mielestäni se on tiettyä kaksinaismoralismia. Cyrushan on tässä esiintymässä. Ihmiset tekevät paljon hurjempia asioita kotioloissa, tai muualla!

Leona Lewis twerkkaa

Kauppisen mukaan LeonaLewis ei ole kovin taitava jamaikalaisiin tanssijoihin verrattuna, mutta voisi kehittyä pikkuhiljaa.

– Käyttää liikaa koko selkää, hänen pitäisi nostaa lantiota ylemmäs. Pitäisi käyttää ristiselkää ja pakaralihasta. Kroppa on hyvä, hänellä voisi olla mahdollisuuksia, Kauppinen sanoo.

– Tuossa ei kyllä näy, täriseekö pakara, mutta hän käyttää liikaa selän aluetta. Ennen vanhaan afrossa treenattiin tällä tavalla. Dancehallissa pakara tärisee ylöspäin, se on kiinteää tärinää. Videolla vartalo kyllä näkyy, mutta pitäisi silti treenata.

Beyoncé twerkkaa

Kauppinen kehaisee Beyoncén vaatteita hyvännäköisiksi.

– Katsotaan, mitä hän saa aikaiseksi. Pieni ihminen, mutta lantio on pyöreä. Beyoncélla on hyvä lantio. Pakara liikkuu hyvin, se on irtonainen. Hän tietää, mitä tekee. Korkokengissä lantio liikkuu aina paremmin, hän toteaa.

Yhteenveto kyseessä olevien julkkisten taidoista ei imartele.

– Nämä olivat huonoja versioita verrattuna jamaikalaisiin ja kingstonlaisiin. Suomessa mun oppilaatkin tekee paremmin, poikkeuksena kuitenkin Beyoncén video.

Onko liike rivo?

Twerking-liike nähdään yleensä rivona ja seksuaalisena. Myös dancehallissa kappaleiden sanoitukset voivat olla hyvinkin eroottispainotteisia, mutta Kauppisen mielestä lantion liikkeessä ei ole mitään ihmeellistä.

– Afroamerikkalaisessa modernissa tanssissa on ollut jo 1930-luvulta ollut bikineissä tanssimista, siinä ei ole mitään rivoa. Siihen aikaan valkoihoiset tosin pitivät sitä rivona. En näe sitä niin, hän toteaa.

– Afrikkainen tanssi ja afro-beat Länsi-Afrikasta ovat dancehallin aloittajia.

Suuri yleisö tuntuu olevan eri mieltä. Esimerkiksi Lady-nimellä kulkevan artistin Twerk-videota ei pääse YouTubessa edes katsomaan, jollei varmista olevansa yli 18-vuotias. Videolla bikiniasuiset naiset esittelevät täriseviä pakaroitaan. Kauppinen kuitenkin kehuu videota.

– Tässä on hyviä lantioita. Kun ensimmäisen kerran menin Jamaikalle 20 vuotta sitten, dancehall oli juuri alkanut ja juuri näin sitä tanssittiin, bikinit päällä. Ja tanssitaan edelleenkin. Eihän kuumassa maassa kukaan pistä paljoa vaatteita päälle. Ja nämä ovat vielä siistit vaatteet.

Kauppisen mukaan videon naisilla on dancehall-lantiot ja pakara liikkuu hyvin. Maallikko näkee kuitenkin yleensä vain maassa nylkyttäviä naisia.

– Itse en katso, että onpas rivoa. Katson, että liike on tehty hyvin, ja kropat ovat hyvännäköiset. Naiset eivät ole lihavia, vaan lantio on pyöreä ja heillä on vatsalihakset. Näillä tytöillä on mielettömän hyvät liikkeet ja mielettömän upeat vartalot. Nykyisin myös bikini-fitness-tytöt pyrkivät samaan vartalomalliin.

Kauppisen mukaan rivous saattaakin olla katsojan silmissä.

– Se, mitä ajattelee, on jokaisen mielessä. Jos ihmiset ajattelevat asiaa ja näkevät sen tuhmana tai rumana, rumuus on aivoissa. Pitää katsoa vähän itseäkin, että onko näin. Minusta ne ovat kauniita.

Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat