Tanssilavakausi käynnistyi – päivätanssit ja erikoisillat entistä suositumpia

Tanssilavojen suosio jatkuu edelleen vahvana. Perinteisten perjantain tai lauantain tanssi-iltojen lisäksi monella lavalla järjestetään kuitenkin nykyisin myös erikoisteemailtoja ja muuta perinteisemmästä poikkeavaa ohjelmaa.

Esakallion nykyisellä tanssilavalla Somerolla tansseja on järjestetty jo yli 50 vuoden ajan. Tänään kausi käynnistyi räntäsateesta huolimatta iloisissa merkeissä.

- Ensimmäisessä kerrassa on aina semmoinen oma jännityksensä. Varsinkin tänä aamuna kun katsoi verhon välistä ulos ja oli vähän lunta, mutta tanssikansa on uskollista ja paikat täällä hyvässä kunnossa, lavaisäntä Matti Oksanen sanoo.

1960-luvun huippuvuosina eteenkin nuoret kävivät ahkerasti tansseissa. Nyt tanssikansa on iäkkäämpää, eteenkin päivätansseissa, joiden suosio on noussut viime aikoina selvästi.

- Siihen on minun mielestä ihan luonnollinen selitys, kun suuret ikäluokat, jotka on nuoruudessaan tanssineet, niin he on nyt tulleet siihen ikään että on mahdollisuus käydä päivälläkin tanssimassa, Oksanen selvittää.

Ja vaikka työt vielä estäisivätkin huvin, järjestävät innokkaimmat asian niin, että päivätansseihin pääsee.

- Pidän vapaapäivän töistä, että pääsen tänne. Tykkään tulla just päivällä näihin, jaksaa tanssiakin paljon enemmän, Leena Puisto kertoo.

28 vuotta kuninkaana lavoilla

Myös artisteille lavakauden käynnistyminen tarkoittaa vilkastuvan sesongin alkamista. Vuonna 1988 tangokuninkaaksi valittu ja siitä asti lavoja kiertänyt Kari Piironen iloitsee uudesta ja työntäyteisestä kesästä.

- Kyllä se hienolta tuntuu kesälavoja päästä taas kiertämään. Täälläkin Esakalliossa avajaiset nyt ja näyttää, että lava täytyy hyvää vauhtia, Piironen sanoo tyytyväisenä.

Piironen tunnetaan edelleenkin tangoista, vaikka repertuaari on laaja. Tanssikansa pyytääkin tangoja kehiin, jos niitä ei ala heti kuulumaan.

- Vähintään 4-6 tangoa tulee joka ilta keikoilla aina. Ja kun katsoo tuonne lattialle silloin kun sitä tanssitaan, niin lava on täynnä. Olen pitänyt kovasti kiinni tuosta perinteisestä musiikista, vaikka laulankin mitä vaan rokista humppaan.

Teemailtoja ja tanssikouluja

Monella perinteisellä tanssilavapaikalla ohjelmistoon on viime vuosina noussut myös muunlaista ohjelmistoa. Nuoremmille ja kohdennetummalle yleisölle suunnattuja erikoisiltoja on tullut tarjontaan tanssipäivien lisäksi.

- Kun paikka täytyy olla viimeisen päälle kunnossa, niin pyritään saamaan sitä käyttöastetta nostettua ja sitä kautta saadaan ihmisiä tutustumaan tanssilavaan ja tulemaan ehkä sitten tansseihinkin.

Myös tanssikurssitoiminta ennen varsinaisia tansseja on vakiinnuttanut monella lavalla paikkansa. Kursseilla näkee entistä enemmän myös nuoria.

- Artistinakin on huomannut, että hyvin monessa tanssipaikassa on tanssikursseja ennen varsinaista tanssi-iltaa ja paljon nuoria opettelemassa askeleita. Kyllä mä uskon, että tämä tanssitouhu tästä suurenee taas sinne 60-luvun hommiin asti, Piironen toivoo ja hymyilee.

Myös lavaisäntä kehottaa nuorempia tanssijoita rohkeasti lavoille.

- Kyllä täällä on kaikenlaista tanssijaa ja tanssikansa on hyvin suvaitsevaista, että jollei se tanssitaito ole ihan viimeisen päälle, niin siitä se kehittyy kun muutaman kerran käy, Matti Oksanen rohkaisee.

Lavatanssi avattiin Somerolla komeasti reippaalla tanssilla ja musiikilla

Laulaja Kari Piironen laittoi tanssiparit liikkeelle. Katso video!

Lavatanssikausi avattiin komeasti Somerolla 1:19

Lue myös:

    Uusimmat