Mainos

Tanskassa hullun lehmän tautia

Hullun lehmän tautia (BSE) on tavattu Tanskassa ensi kerran sitten vuoden 1992, Tanskan maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti tänään. BSE-taudin saastuttaman lihan syömisestä ihminen voi saada Creutzfeldt-Jakobin taudin.

Lehmä laitumella

Hullun lehmän taudin (BSE) saastuttama lehmä löytyi pohjoisjyllantilaiselta maatilalta. Se teurastettiin välittömästi, ja tilan muut eläimet otettiin tiukkaan tarkkailuun. Kyseessä on 30 lehmän maitotila, jolla on yhteensä 73 eläintä. Tanskan elintarvikeviranomaiset pyrkivät selvittämään, kuinka BSE-tauti tarttui vain yhteen lehmään. Todennäköisin tartuttaja on rehu, mutta on myös mahdollista, että syynä on vain tässä lehmässä esiintynyt mutaatio. Sairastunut lehmä oli kolmevuotias.

Hullun lehmän tauti iskee useimmiten yli 20 kuukauden ikäisiin yksilöihin. Tanskassa on tätä ennen havaittu vain yksi BSE-tapaus. Vuoden 1992 elokuussa yhden Britanniasta tuodun lehmän havaittiin saaneen taudin. Tanskan karjakanta on noin kaksi miljoonaa päätä, joista noin 700 000 on lehmiä.
(STT-RB-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.