Mainos

Tanskan hallitus torjuu sitkeästi pilakuvaselvityksen

Tanskan pääministerin Anders Fogh Rasmussenin mielestä EU:n on otettava pilakuvakiistan ratkaisemisessa näkyvämpi rooli. Hänen mukaan on myös mahdollista, että ratkaisu löytyy lopulta YK:n johdolla.

Tanskan hallitus ei kaipaa selvitystä omista toimistaan pilakuvakiistassa. Monet tanskalaiset poliitikot vaativat nyt ponnekkaasti puolueetonta selvitystä siitä, miksi profeetan pilakuvien julkaisemisesta sukeutui laajaan mellakointiin johtanut kansainvälinen selkkaus.

Pääministeri Anders Fogh Rasmussen torjui tänään toistamiseen vaatimukset selvityksen teettämisestä. Hän sanoi kansankäräjien ulkoasiainvaliokunnassa, että EU:n on nyt otettava kiistan ratkaisemisessa näkyvämpi rooli. Hänen mukaansa on myös mahdollista, että ratkaisu löytyy lopultaYK:n johdolla.

Vaatimukset puolueettoman selvityksen teettämisestä kasvoivat tänään, kun Politiken-lehti paljasti Egyptin painottaneen useissa kirjeissä viime syksynä, ettei se vaadi Tanskan hallitusta ryhtymään oikeudellisiin toimiin Jyllands-Posten-lehteä vastaan.

Monen poliitikon mielestä Tanskan hallitukselle ja YK:lle osoitetut kirjeet todistavat, että pääministeri Fogh Rasmussen valehteli kansalle viime syksynä. Pääministeri kieltäytyi tuolloin tapaamasta islamilaisten maiden suurlähettiläitä ja perusteli kieltäytymistään muun muassa sillä, että Egypti oli vaatinut oikeudellisia toimia pilakuvat julkaissutta lehteä vastaan.

- Hallitus ei tarttunut tähän kädenojennukseen, jonka avulla kiistan kärjistyminen olisi voitu välttää, sanoo sosialistisen kansanpuolueen edustaja Villy Sövndal.

Useat sosiaalidemokraatit ovat hänen kanssaan samaa mieltä.

- Tämä kertoo selvääkin selvemmin, että tarvitsemme puolueettoman selvityksen koko tapahtumaketjusta niin että olemme ensi kerralla paremmin valmistautuneita, sanoo demarikansanedustaja Jeppe Kofod.

Pääministerin oma puolue, porvarillinen venstre, ei asiasta innostu. Puolueen edustaja Jens Rodhe arvelee, että Egypti halusi joka tapauksessa jonkinlaista väliintuloa, ja siihen sananvapautta vaaliva hallitus ei voinut suostua.

(MTV3-STT-Ritzau)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.