Mainos

Tanskalaistytölle tuomio terrori-iskun yrityksestä

Tanskassa 17-vuotias tyttö on todettu oikeudessa syylliseksi pommi-iskun yrityksestä kahteen kouluun, jotka sijaitsevat Fårevejlessä ja Kööpenhaminassa. Tyttö oli itse opiskellut Fårevejlen koulussa.

Psyykkisistä häiriöistä kärsivällä teinillä kerrotaan olevan sympatioita jihadismia ja äärijärjestö Isisiä kohtaan. Psykologisten tutkimusten mukaan tyttö on henkisesti epävakaa ja hänellä huono itsetunto. Tytön kerrotaan kykenevän kuitenkin esimerkiksi tuntemaan empatiaa muita ihmisiä kohtaan.

Tytön psyykkisten ongelmien arvioidaan johtuvan tämän vaikeasta suhteesta vanhempiinsa. Tytön äiti on kärsinyt mielenterveysongelmista, eikä tyttö ole ollut yhteyksissä biologiseen isäänsä.

"Keino hakea huomiota"

Tutkijoiden mukaan identiteettiään etsinyt tyttö oli löytänyt jihadismin loppuvuodesta 2015. Hän oli myös yrittänyt olla yhteyksissä Isisiin muun muassa Twitterissä. Tyttö oli tviitannut tarvitsevansa neuvoja jihadisteilta, koska hänen ensimmäinen iskunsa tulisi tapahtumaan pian.

Tyttö pidätettiin viime vuoden tammikuussa kotoaan, kun hänen vanhempansa olivat ilmoittaneet poliisille epäilyttävistä kemiallisista kokeiluista kodin kellarissa. Tuolloin tyttö oli 15-vuotias.

Räjähdeasiantuntijoiden mukaan tytön hallusta löytyneistä kemikaaleista ei voi tehdä vaarallista räjähdettä, mutta tuomioistuin painotti tuomiossaan 17-vuotiaan rikollista motivaatiota. Tyttö oli hankkinut kemikaalit tanskalaisen kosmetiikkaketjun liikkeestä.

Tyttö itse puolustautui sanomalla, ettei aikonut koskaan toteuttaa iskua. Hänen mukaansa kyseessä oli vain keino hakea huomiota.

Tuomioistuimen on määrä julistaa rangaistus torstaina. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.