Isisiin liittyneen brittimiehen vanhemmat käräjillä: Siirsivät rahaa "Jihadisti Jackille", vaikka poika haaveili itsemurhaiskuista ja koulukaverinsa pään irti leikkaamisesta

Britanniassa on käyty oikeutta nuoren radikalisoituneen brittimiehen vanhempia vastaan. "Jihadisti Jackina" tunnettu Jack Letts kääntyi jo 16-vuotiaana vanhempiensa siunauksella islamin uskoon ja radikalisoitui nopeasti. Tapauksesta uutisoi muun muassa The Telegraph

Nyt vuosia myöhemmin pojan vanhemmat John Letts ja Sally Lane ovat syytettyinä terrorismin rahoittamisesta.

Vuonna 2014 Jack Letts täytti 18 vuotta ja lähti toteuttamaan väkivaltaista kutsumustaan. Hän matkusti Lähi-Itään ja oleili tiettävästi ainakin Syyriassa ja Irakissa. Hänen uskotaan liittyneen terroristijärjestö Isisin riveihin.

Lähipiiri huolestui, mutta maksoi silti

Britanniasta poistuneen miehen käytös alkoi pian huolestuttaa hänen lähipiiriään. Poika piti yhteyttä vanhempiinsa muun muassa Facebookin välityksellä.

Vuonna 2016 hän kirjoitti armeijaan liittyneen Facebook-kaverinsa päivitykseen väkivaltaisia kommentteja. Brittiarmeijaan liittynyt koulukaveri oli julkaissut kuvan, jossa tämä poseerasi yhdessä palvelustovereidensa kanssa.

Jack Letts kommentoi, että hän olisi kovasti halunnut toteuttaa itsemurhaiskun kuvassa esiintyneitä ihmisiä vastaan.

Miehen vanhemmat olivat järkyttyneitä ja kehottivat poikaansa lopettamaan typeryydet. Poika vastasi, että hänen mielestään brittiarmeijaa vastaan iskeminen olisi ylistämisen arvoinen teko, mikäli iskun tarkoitusperä olisi oikea.

– Tappaisin ilomielin omin käsin jokaisen kuvassa olevan sekä Linusin (entinen koulukaveri) yksikön jäsenet, Jihadisti Jack kirjoitti.

Jack Letts kirjoitti äidilleen ja veljelleen halunneensa aidosti leikata entisen koulukaverinsa pään irti.

– Toivon, että hän on jonain päivänä Bejissä tai Fallujahissa ja näkee minut, kun ammun kuusi luotia hänen päähänsä.

Äiti oli kirjoittanut Facebookissa toivoneensa, että pään irti leikkaamiseen viittaavat kommentit olisivat olleet jonkun muun pojan tiliä käyttäneen sanoja.

Mihin tarkoitukseen raha menikään?

Vanhemmat joutuivat syytteeseen, sillä he olivat siirtäneet pojalle muutamaan otteeseen rahaa. Syyttäjän mukaan viesteillä oli merkitystä, sillä vanhemmat eivät olleet enää varmoja, käyttikö pojan tiliä enää todellisuudessa heidän poikansa.

Tämän taas olisi pitänyt soittaa vanhempien hälytyskelloja, sillä näillä ei syyttäjän mukaan ollut varmuutta kenelle tai mihin tarkoitukseen rahat menivät.

Vanhemmat olivat tukeneet poikaansa lähettämällä tälle yhteensä reilut 2000 euroa rahaa. Pojan äiti oli esimerkiksi syyskuussa 2015 siirtänyt rahaa libanonilaiselle tilille sen jälkeen, kun poika oli vakuuttanut ettei raha menisi jihadistisiin tarkoituksiin.

Äiti soimasi itseään

Äiti soimasi pojan elämänvalinnoista myös itseään. Äidin kerrotaan sanoneen pojalle, että menisi vaikka vankilaan tämän vuoksi, jos poika selviäisi sillä tavalla edes 25-vuotiaaksi asti.

Äiti katui myös omia kasvatusmetodejaan, kuten sitä, että hän oli antanut pojalle liikaa valtaa lapsena.

– Sain sinut uskomaan, että olit maailman napa ja kadun tätä katkerasti, äiti oli todennut.

Äiti myös kirjoitti pojalleen uskovansa tämän kärsivän mielenterveyden ongelmista.

Jack Letts otettiin kiinni keväällä 2017 kurdijoukkojen toimesta. Hän on edelleen vangittuna ja on yrittänyt päästä takaisin Britanniaan. Jihadisti Jack on yrittänyt päästä myös Kanadaan, sillä hänellä on isänsä vuoksi myös Kanadan kansalaisuus.

Äiti on kiistänyt terrorismin rahoituksen ja kertonut lähettäneensä pojalle rahaa muun muassa uusia silmälaseja varten. Poliisi oli jo vuonna 2015 varoittanut vanhempia, että pojan toiminnan rahoittaminen saattaisi johtaa syytteeseen. 

Lue myös:

    Uusimmat