Tangokuninkaan Aili-mummu: Kun Tommi lähti kotoa, itkin ikävästä

Tommi Soidinmäki oppi isovanhemmiltaan, että periksi ei saa antaa. Tangokuningas vakuuttaa, että hänen jalkansa ovat pysyneet menestyksestä huolimatta hyvin maassa. Hän pitääkin julkisuudessa aika ajoin esille tulleita tunnettujen henkilöiden itse aiheuttamia kohuja turhina.

Vuoden 2004 tangokuningas Tommi Soidinmäki on asunut lapsuutensa Aili-mummun, isän äidin läheisyydessä. Mummu asuu yhä Tommin vanhempien talon lisäsiivessä. Jo 86-vuotias Aili Soidinmäki on juuri palannut pihapuuhista ja muistelee lämmöllä Tommin lapsuutta.

– Tommi on aina ollut niin valoisa ja ihana poika. Ikinä en ole kuullut hänen kiroilevan tai puhuvan ilkeitä. Tommin lempipuuhia olivat leipominen, ruoanlaitto ja tietysti laulaminen. Me laulettiin joululaulujakin pitkin vuotta. Annoin Tommille "arvosanoja" laulusta, mummu naurahtaa.

– Mummu on ollut minulle aina hyvin läheinen, kuten myös toinen isoäitini Helvi, joka on nyt pitkäaikaishoidossa sairaalassa. Mummujen kanssa on pelattu muistipelejä ja oltu piilosilla. Aili-mummun kotona on piano, jota kävin jo pienenä soittamassa, Tommi muistaa.

– Lapsena olin kova keksimään näytelmiä, ja niitä esitettiin koko suvulle. Mummu järjesti ensi-iltoihin kahvitarjoiluakin, Tommi nauraa.

Valoisan ja yhä pirteän Aili-mummun elämään on mahtunut myös paljon surua. Hän jäi leskeksi vain hieman päälle 30 vuoden iässä.

– Mieheni menehtyi sydänkohtaukseen vain 43-vuotiaana. Hän oli hakemassa vettä kelkalla, niin kuin silloin tehtiin, ja kaatui vesikelkan päälle. Minulle jäi navetta täyteen karjaa ja viisi lasta, joista nuorimmat olivat alle kaksivuotiaat kaksoset, Aili-mummu muistelee hiljaa.

– Mummuilta olen oppinut, että periksi ei saa antaa. Elämässä voi tulla eteen tosi vaikeita tilanteita, mutta niistä on vain yritettävä selvitä. Se on ihmisen osa. Kunnioitan näitä ikäihmisiä siinä, että heillä on aina ollut periksiantamattomuutta ja sisua sekä kärsivällisyyttä elämän kaikkia vaiheita kohtaan, Tommi sanoo.

Mummun ja lapsenlapsen salaherkku on sipulivoileipä

Tommi on tangokuningas ilman suuria skandaaleja. Keikkojen ja levyjen teon ohella hän suoritti loppuun kuuden vuoden musiikkipedagogin opinnotkin viime toukokuussa. Mummu on siitä onnellinen.

– Oikein sääliksi kävi, kun poika oli yöllä tullut keikalta ja aamulla raahusti väsyneenä kouluun. Yritin lohduttaa, että kunhan vähän lepäät, niin kyllä se siitä, Aili kertoo.

– Suurin tukeni on ollut lähisuku. Olen saanut elää tasapainoisen lapsuuden, ja olen saanut aina tukea ja kannustusta rakastamallani musiikin saralla. Ehkä juuri siksi minun ei ole tarvinnut yrittää herättää huomiota rellestämällä, Tommi hymyilee.

– Mielestäni esiintyvä artisti luo itse oman statuksensa. Minulla ovat jalat pysyneet hyvin maassa. Saatan joskus olla ehkä liiankin kiltti ja vetäytyvä. Mutta parempi niin kuin itse aiheutetut turhat kohut, Tommi tuumaa.

Nykyään omaa kotia Jyväskylässä asuva 26-vuotias Tommi käy usein tervehtimässä lähisukuaan Pylkönmäellä.

– Kun Tommi lähti kotoa, itkin ikävästä, mummu tunnustaa.

– Olin Seinäjoella kun Tommi voitti tangokuningaskisan. Olimme reissussa tyttären kanssa, ja oikein eväät mukana.

– Olen minä käynyt katsomassa jopa tanssilavalla kun Tommi esiintyy, ja kyllä se on mukavaa katsottavaa. Ja aina kun Tommi tulee vanhempiensa tykö, hän käy minua tervehtimässä ensimmäisenä, naurahtaa niin iloisesti ja halaa lämpimästi. Ja toisinaan me tehdään yhdessä salaisia herkkuja, sipulivoileipiä. Paahtoleipää ja päälle paljon sipulia, mummu paljastaa.

Tommilla on kiireitä koko loppuvuodeksi. Festivaali- ja lavakesän jälkeen on tulossa albumillinen uutta musiikkia, Lapin-kiertue sekä joulukiertue. Single Asfaltin reunalla ilmestyy elokuussa. Sipulileivillä ja mummun aidolla pannukahvilla lienee taas pian kysyntää.

Studio55/Marja Nyman

Lue myös:

    Uusimmat