Mainos

Tervetuloa tuiskuavaan Suomeen, Lumi ja Pyry! MTV seuraa hetki hetkeltä pandakaksikon matkaa Ähtäriin

2:42:31

Pitkä odotus päättyy tänään, kun kiinalaispandat Jin Bao Bao ja Hua Bao, suomalaisilta nimiltään Lumi ja Pyry, pääsevät uuteen kotiinsa Ähtärin eläinpuistoon.

MTV Uutisten seuraa pandojen matkaa Suomessa nettilähetyksessä, joka alkaa MTV.fissä kello 9. Aihetta käsitellään myös aamun Huomenta Suomessa.

Pandojen pitkä matka kiinalaisesta Dujiangyanin pandatarhasta kohti kaukaista Suomen alkoi yöllä. Matka Suomeen taittui venäläisellä Iljushin IL-76-rahtikoneella, joka lähti keskiyön jälkeen Kiinasta kohti Suomea. 

Aamupäivällä pandat esitellään suomalaisyleisölle Helsinki-Vantaan lentokentällä. Helsinki-Vantaan lentokentältä pandat hoitajineen matkaavat kohti Ähtärin eläinpuistoa, jonne ne saapuvat iltapäivästä.

Ennen kuin pandat pääsevät tutustumaan uuteen kotiinsa, on takana siis vuorokauden mittainen matkustus.

Pandojen kanssa samalla lennolla Suomeen matkusti muun muassa pari kiinalaishoitajaa, eläinlääkäri Heini Niinimäki sekä pandojen uusi hoitaja Anna Palmroth.

Pandojen kanssa Suomeen matkusti myös MTV:n toimittaja Petri Saraste. Hän kertoo matkan vaiheista pitkin päivää. 

MTV Uutiset seuraa koko päivän pandojen matkaa lentokentältä kohti Ähtärin eläinpuistoa. Ähtärissä torstaina järjestettävää pandakarnevaalia seuraa toimittajamme Outi Airola.

Yleisö pääsee tutustumaan pandoihin ensimmäisen kerran 17. helmikuuta, kun niiden 30 päivän karanteeni on päättynyt.

11.37: Pandojen laatikoihin asetetaan uudet suojat ikkunoiden eteen ennen kun ne nostetaan kuorma-auton kyytiin matkan jatkamiseksi. Siinä olivat ensinäkymät pandoihin Suomen maan kamaralla.

11.36: Toinen pandoista näytti tutkivan kiinnostuneelta siitä, mitä mahtaa tapahtua. Kuvissa panda kurkkii ikkunasta.

11.34: Siinä he nyt ovat! Bambu näyttää maistuvan toiselle!

11.34: Pandat katselevat liikkuessaan, ainakin toisella ilmeisesti ruokaa suussaan. Ehkä tämä ei heille lopulta ole niin ihmeellistä?

11.33. Pandat lähtivät liikkeelle traktorin vetämänä.

11.30: Panda istuskelee laatikossaan, ja katselee ympärillä parveilevia ihmisiä.

11.28: Kankaat poistettiin, siinä hän on! Panda tutkii ympäristöään laatikossa. Kumpi se on, Pyry vai Lumi?

11.28: Pandalaatikot kuljetetaan ilmeisesti traktorilla.

11.26: Laatikot on kiinnitetty lavetteihin köysin.

11.19: Toista lavettia siirretään lastausruuman luukun eteen, eli ilmeisesti toistakin pandaa lastataan kyytiin. On mahdollista, että jos pandat ovat stressaantuneita, voi olla pandojen matkuslaatikossa on eräänlainen verho suojana.

11.17: Pandan matkustuslaatikko on ilmeisesti lastattu lavetille. Nyt se lähtee liikkeelle!

11.13: Nyt selekästi ollaan pian valmiita. Lastausluukulla parveilee ihmisiä, ja ihmiset ovat kamerat pystyssä. Pandat nähdään varmasti pian.

11.07: Rahtiluukku aukesi ja ramppi laskeutuu.

10.41: Pandoja ei olla vielä nähty, mutta koneesta on poistunut ainakin samalla koneella kulkenut MTV Uutisten toimittaja Petri Saraste, joka on seurannut pandojen saapumista alusta lähtien. Saraste on toiminut Kiinan kirjeenvaihtajana, ja tunteekin maan hyvin.

10.29: Koneen moottorit sammuivat nyt, ja melu vaimeni.

10.28: Muut kuin luvan saaneet henkilöt eivät saa mennä 15 metriä lähemmäs pandoja. Näin on päätetty terveyssyistä.

10.26: Koneelle vievät tikapuut laitetaan paikalleen, ja koneeseen nousee ihmisiä.

10.23: Pandakone on pysähtynyt paikalleen ja se hiljentää turbiinit.

10.21: Pandoja kuljettavassa lentokoneessa on kyljessä vilkuttavan pandan kuva.

10.19: Pandojat tullaan siirtämään kuljetuslaatikoissaan keltaiseen kuorma-autoon, joka kuljettaa ne salaista reittiä pitkin Ähtärin eläinpuistoon.

10.18: Nyt lentokone saapuu lumipyryn keskeltä.

10.16: Koneessa pandoille on tarjottu bambua, porkkanaa ja pandakakkua, jonka ainekset eivät Tommolan tiedossa ole. Kone ei ole vielä tullut esiin sankasta lumisateesta.

10.11: Pandoja tuova lentokone on laskeutunut Suomeen. 

10.08: Ensimmet pandalahjoitukset tapahtuivat tiettävästi noin 1300 vuotta sitten, kun Panda lahjoitettiin Japaniin, Tommola kertoo. Modernilla ajalla ensimmäisen pandalainan antoi Mao Zedong Yhdysvaltoihin. Nykyään pandalainoissa on Tommolan mukaan yhä enemmän luonnonsuojelullinen aspekti pelkän politiikan sijaan.

10.02: MTV Uutisten Mika Tommola ja kuvaaja Aki ovat nyt siirtyneet odottamaan koneen saapumista lentoaseman ulkopuolelle.

9.59: FlightRadar24-palvelun mukaan lentokone lähestyy Helsinki-Vantaan lentoasemaa, ollen tällä hetkellä Espoon yläpuolella.

9.56: Kiinan ulkopuolella elää tällä hetkellä 51 jättiläispandakarhua.

9.48: Chen Li sanoo toivovansa, että pandojen saapuminen voi jatkaa Suomen juhlavuotta, vaikka juhlavuosi on jo päättynyt. Hän myös kertoo, että heti Lumen ja Pyryn lähdettyä alettua lumisade on Suomen tapa toivottaa pandat tervetulleiksi. Hän kysyy, onko suomessa sanaa pienelle lumelle, lumen lapselle. Hän nimittäin toivoo, että kyseistä sanaa voitaisiin käyttää jo vuoden kuluttua, pandojen saadessa jälkeläisiä.

9.45: Kiinan suurlähettiläs Chen Li toi lavalle mukanaan pandapehmolelun, ja hänellä oli kaulassaan punainen pandakravatti. Hän vitsailee, että pandojen saavuttua Suomessa on yhteensä kolme Kiinan suurlähettilästä: hän, ja kaksi pandaa.

9.41: Pandat ovat jo Suomen ilmatilassa, selviää FlightRadar24-palvelussa

9.41: Tämän parempaa lahjaa emme olisi voineet Kiinalta merkkivuotemme kunniaksi saada, Leppä totesi. Leppä lähettää Suomen valtiolta lämpimät kiitokset kaikille asianosaisille.

9.40: Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo puheessaan pandojen saapumisen juhlistamisen olevan suuri kunnia. Hänen mukaansa on hienoa asia, että Suomi saa olla tällä tavoin mukana pandojen suojelussa. Hän sanoo, että Suomen ja Kiinan lämpimät välit ovat tämän mahdollistaneet.

9.30: Tämän hetken tietojen mukaan pandojen koneen saavuttua noin kello 10 ne tuodaan näyttäytymään noin puoli 11, jossa ovat kuvattavana noin vartin ennen lähtöä kohti Ähtäriä. 

9.23: Toive olisi, että Ähtärin kevät saisi pandojen hormonit hyrräämään, ja pandojen lempi saataisiin leiskumaan niin sanotusti luomuna, ja pandoille saataisiin jälkikasvua. Husu-Kallio uskoo, että Suomessa tapahtunutta pandojen suojelutyötä tullaan muistamaan tulevina vuosikymmeninä, kun toivottavasti pandojen jälkikasvu saadaan palautettua luontoon.

9.22: Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio on ollut Suomen valtion neuvotteluosapuoli panda-asiassa, ja häntä on Kiinassa kutsuttu "pandojen äidiksi". Hän on vieraillut Kiinassa lukuisia kertoja asiaa setvimässä. Virallisia neuvotteluja ei kuitenkaan ollut kuin kolme. Yhteistyö Suomen ja Kiinan välillä on ollut pitkää, ja Suomen maine osaltaan auttanut pandojen saamiseen. Normaalisti neuvottelut kestävät Husu-Kallion mukaan noin kymmenen vuotta, mutta nyt se kesti vain kolmisen vuotta.

9.18: Vainion mukaan Ähtärin pandatalossa on käytetty skandinaavista muotoilua, pienin Kiina-vivahtein. Hän kuvailee taloa moderniksi pandataloksi.

9.15: Pandat elävän noin 25–30 vuotta. Nyt on sovittu 15 vuoden hoitoajasta, mutta Ähtärin eläinpuiston väliaikaisen toimitusjohtajan Kari Vainion mukaan ei ole tiedossa, että yhtäkään pandaa olisi historian aikana palautettu Kiinaan, joten aika voi olla huomattavasti pidempi.

9.13: Savola kertoo, että pandanhoitajan mukaan pandat alkavat tottua myös suomeen hoitokielenä.

9.12: Pandoja kuljettavasta lentokoneesta on tullut viesti, että kaikki on hyvin.

9.10: Bambua tuodaan pandoille Alankomaista, mutta tarkoitus on selvittää bambun kasvatusta Suomessa. Panda syö kymmeniä kiloja ruokaa päivässä. Aivan millainen bambu tahansa ei kuitenkaan pandoille kelpaa, kertoo pandoja krantuiksikin kuvaileva Savola kertoo.

9.08: Asiantuntija Jukka Salo on ollut korvaamaton osa projektia, kehuu Ähtärin eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Mikko Savola. "Lumipyry odottaa Lumea ja Pyryä", hän nauraa.

9.05: Kone laskeuttuu arvioiden mukaan kello 10.03. Koneeseen menee ensin eläinlääkäri ja tulli tarkastamaan tilanteen, jotta selvää on, että tilanne Pohjoismaiden ensimmäisten pandojen osalta kunnossa.

9.03: Virallisen Lumi-pandan kakusta leikattiin juuri ensimmäinen pala. Kakun makua kehuttiin. Mika Tommola kehuu kakkua erittäin makeaksi, ja erittäin makea on hänen mukaansa koko päiväkin. 

9.02: Edessä on paljon puheita, paikalla esimerkiksi Kiinan suurlähettiläs.

9.00: Noin tunnin kuluttua Lumi- ja Pyry-pandat saapuvat venäläisellä kuljetuskoneella Helsinki-Vantaan lentoaseman liikelentokeskuksen eteen. Lentokentällä on jo käynnissä tilanteen juhlistaminen, ja tarjolla on esimerkiksi pandan näköinen pandakakku.

Katso videolta, miten pandojen pitkä matka Kiinasta alkoi: 

1:52
 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja