Tänään on suuri lakkopäivä: Näin työtaistelu näkyy arjessasi – kauppojen hyllyillä voi olla puutteita, joukkoliikenteen vuoroja saattaa jäädä ajamatta

Keskiviikkona laaja lakkopäivä 2:11

Kymmenet tuhannet työntekijät lakkoilevat keskiviikkona hallituksen irtisanomislakia vastaan. Samaan aikaan käynnissä ovat myös jo aiemmin asetetut ylityö- ja vuoronvaihtokiellot.

Video: Keskiviikon lakkopäivästä uutisoitiin viime viikolla.

Hallitus ilmoitti eilen muuttavansa valmisteltua lakia niin, että irtisanominen helpottuisi ainoastaan alle 10 työntekijän yrityksissä.

Ammattiliitot antoivat kuitenkin muutokselle täystyrmäyksen, joten lakko toteutuu tänään odotetusti.

Lakkoilu kestää 3.10. koko vuorokauden ajan, minkä ohella käynnissä on myös jo asetettuja ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja.

Kauppojen hyllyillä mahdollisesti puutteita

Mahdollisesti selkeiten lakkopäivä saattaa näkyä ruokakaupoissa, jotka saattavat joutua myymänä yksittäisten tuotteiden osalta iltaa kohden ei-oota.

Sähköliiton ja Suomen Elintarviketyöläisten Liiton lakko seisauttaa muun muassa Atrian, HKScanin, Saarioisten, Fazerin, Olvin ja Hartwallin tehtaita.

Suurelta osin kaupat kuitenkin todennäköisesti korvaavat päivän aikana valmistamatta jääneitä elintarvikkeita vaihtoehtoisilla tuotteilla, joten täysin ammottavia hyllyjä ei ole odotettavissa.

Joukkoliikenteen vuoroja voi jäädä ajamatta

JHL:n asettama ylityö- ja vuoronvaihtokielto tuli voimaan jo maanantaina.

Tämä voi näkyä esimerkiksi bussi-, metro- ja raitiovaunuliikenteessä – käytännössä mikäli kuski esimerkiksi sairastuu eikä varakuski ole töissä, voi hänen vuoronsa jäädä ajamatta.

HSL:n verkkosivujen mukaan poikkeukset ovat mahdollisia ainakin raitiovaunureiteillä 2, 3, 6, 6T, 7, 8 ja 9, joilta kaikilta puuttuu henkilöstövajeen takia illan aikana 1–2 raitiovaunua.

Helsingin joukkoliikenteen tilannetta voi seurata HSL:n Reittioppaan Poikkeusinfosta, kun taas Tampereen Nyssejen tilannetta päivitetään Tampereen seudun joukkoliikenteen sivustolle.

Ylityökielto saattaa näkyä päiväkodeissa

Ylityökiellossa ovat myös Palvelualojen Ammattiliitto PAMin monet sopimusalat, kuten Alkon, apteekkien, elokuvateatterien, kauppojen, varastojen, siivous- ja kiinteistöalan sekä hotelli- ja ravintoalan työntekijät.

Näillä aloilla työt tehdään keskiviikkona lähtökohtaisesti normaalisti, mutta mikäli esimerkiksi sairastumiset aiheuttavat poissaoloja, tilanne voi näkyä asiakkaalle asti.

JHL:n kautta ylityökiellossa ovat päiväkotien työntekijät, joten lasten hoitoaikoja ei välttämättä pysty sopimaan yhtä joustavasti kuin normaalisti.

Kiellot voivat vaikuttaa myös koulunkäyntiohjaukseen, vahtimestareihin sekä ruoka- ja siivouspalveluihin kouluissa.

Lakkoilu laajinta teollisuudessa

Teollisuuden alalta lakkoon menee kymmeniä tuhansia työntekijöitä muun muassa Metsä Fibren sahoilta, telakkayhtiö Meyer Turulsa, teräsyhtiö Outokummusta sekä lukuisista muista yrityksistä.

Yhden päivän mittaisen lakon vaikutusten ei kuitenkaan pitäisi näkyä teollisuuden osalta asiakkaille asti.

Pitkittyvät ylityökiellot ja jatkuva työtaistelu voivat kuitenkin aiheuttaa jatkossa harmia, mikäli kiistakysymys irtisanomislaista hallituksen ja ammattiliittojen välillä ei ratkea.

Ammattiliitot vaativat yhä lain vetämistä kokonaan pois, mihin hallitus ei ole toistaiseksi suostunut.

Viimeisimpänä Insinööriliitto ilmoitti aloittavansa perjantaina ylityö-, vuoronvaihto- sekä vapaa-ajalla matkustamisen kiellon teknologiateollisuuden ja kemian aloilla. Tämän päivän lakkoon Insinööriliitto ei osallistu.

Lue myös:

    Uusimmat