Tämä kaikki sinun täytyy tietää keskiviikon lakosta – MTV Uutiset kokosi työtaistelun vaikutukset suomalaisten arkeen

Keskiviikkona laaja lakkopäivä 2:11

Usean ammattiliiton työtaistelutoimet näkyvät suomalaisten arjessa etenkin tulevana keskiviikkona.

Video: Keskiviikon lakkopäivästä uutisoitiin viime viikolla.

Lakot sekä vuoronvaihto- ja ylityökiellot liittyvät hallituksen valmistelemaan irtisanomislakiin, jota ammattiliitot vastustavat.

Irtisanomislaki helpottaisi työntekijän irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä.

Pääministeri Juha Sipilä on julkisuudessa väläytellyt, että raja voitaisiin laskea 10 hengen yrityksiin. SAK ilmoitti kuitenkin tänään, että lakko perutaan ainoastaan siinä tapauksessa, että hallitus luopuu koko hankkeesta.

MTV Uutiset kokosi keskiviikon lakon ja muiden työtaistelutoimien vaikutuksia.

Ruokakauppojen hyllyillä puutteita

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto on mukana keskiviikon lakossa.

Mukana on SEL:sta ainakin Atrian, HKScanin, Olvin, Sinebrychoffin, Hartwallin, Fazer Makeisten sekä Saarioisten työntekijöitä.

Kyseisten yritysten tuotteita saattaa siis olla loppuviikon aikana kauppojen hyllyillä puutteellisesti. Esimerkiksi meijeri-, leipomo- ja siipikarjateollisuus pysyttelevät kuitenkin lakon ulkopuolella, joten täysin tyhjiä hyllyjä ei ruokakaupoissa ole odotettavissa.

Julkinen liikenne voi takkuilla

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti ylityö- ja vuoronvaihtokieltonsa jatkosta jo maanantaina.

Helsingin metro- ja raitiovaunuliikenteessä saattaa HSL:n tiedotteen mukaan jäädä vuoroja ajamatta, mikäli esimerkiksi kuljettaja sairastuu eikä varakuljettajaa ole. Tilannetta voi seurata HSL:n Poikkeusinfo-palvelun kautta.

Myös Tampereen Nysse-liikenteen vuoroja jää ajamatta. Tilannetta päivitetään Tampereen seudun joukkoliikenteen sivustolle.

Kiellot eivät toistaiseksi koske Airpron, Finavian, Suomen lauttaliikenteen eikä rautatiealan työehtosopimuksia.

Lakko näkyy teollisuus-, kiinteistö- ja siivousaloilla

Teollisuusliitto on julkaissut verkkosivuillaan luettelon toimipaikoista, jotka ovat lakossa keskiviikkona. Lakon piirissä on yhteensä noin 150 toimipistettä ja 22 000 työntekijää.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puolelta lakko on rajattu teollisuudessa työskentelevien kiinteistö- ja siivousalan sekä henkilöstöravintoloiden työntekijöihin.

Lakkoon osallistuu noin tuhat PAMin työntekijää muun muassa Amicalta, ISS Palveluista, Lassila & Tikanojalta sekä SOL Palveluista.

Keskiviikkona PAMin piirissä alkaa myös ylityökielto, jolla saattaa pitkittyessään olla selkeitä vaikutuksia. Lakkoilevien työntekijöiden tehtävät voivat jäädä tekemättä etenkin, mikäli yrityksissä on normaalitilanteessa nojattu voimakkaasti ylitöihin.

Vaikutuksia myös päiväkoteihin ja kouluihin

JHL:ään kuuluvat päiväkotien työntekijät ovat liiton ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä.

Niinpä esimerkiksi lasten hoitoaikoja voi tuskin muuttaa päiväkodin henkilökunnan kanssa yhtä joustavasti kuin yleensä.

Koulujen suhteen JHL:n kiellot voivat vaikuttaa koulunkäyntiohjaukseen, vahtimestarin työhön sekä ruoka- ja siivouspalveluihin, jos niiden tekijöiden joukossa ilmenee sairastumisia.

Lue myös:

    Uusimmat