Mainos

Tänään MTV Uutisextrassa: Brysselin piina havahdutti Kataisen: "Uusia keinoja terrorismia vastaan"

10:07

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen patistaa kaikkia eurooppalaisia päättäjiä pohtimaan, miten terrorismi Euroopan arvoja ja kansalaisia vastaan saadaan torjuttua.

Terroristien jäljittämisessä Katainen nostaa esiin toisen suomalaisen Ilkka Salmen johtaman EU:n tiedusteluanalyysikeskuksen.

– On syytä miettiä Suomessa, muissa jäsenmaissa ja meillä komissiossa, miten jäsenmaissa oleva tieto uhkaavasta henkilöstä saataisiin muiden jäsenmaiden tietoon, Katainen sanoo MTV Uutisekstrassa.

– Ilkka Salmen johtama keskus tuottaa erittäin hyvää palvelua jo tällä hetkellä, mutta heillä ei ole mahdollisuutta lain perusteella välittää henkilötietoja. Tässä EU voisi auttaa löytämään uhat ja torjumaan niitä.

Katainen kuvailee Brysselin viime päivien tunnelmaa huolestuneeksi ja pelokkaaksi, kun poliisi ja armeija ovat jahdanneet terroristiepäiltyjä aivan EU:n sydämessä.

Terrorismi ja toisaalta maahanmuutto ovat herättäneet pelkoja, voiko EU pitää kiinni ihmisten ja tavaroiden vapaasta liikkumisesta yli rajojen eli Schengenin sopimuksesta.

Katainen ymmärtää tilanteen poikkeukselllisuuden, kun maahanmuuttajien määrä EU:ssa on kasvanut kesän jälkeen hallitsemattomasti.

– Kaikkein tärkeintä on, että pääsemme pahimman yli ja pystymme turvaamaan Euroopan kansalaisten vapaan liikkumisen. Se on talouskasvun, vapauksien ja mahdollisuuksien kannalta aivan keskeinen arvo, Katainen sanoo.

Katainen on huolissaan, että jäsenmaat ovat ryhtyneet rajoillaan omiin ratkaisuihin.

– Tämä hajottaa Euroopan yhtenäisyyttä. Tarvitsemme nyt enemmän Eurooppaa eikä 28 jäsenmaan erillisiä toimintamalleja, hän muistuttaa.

MTV Uutisextra esitetään lauantaisin MTV3-kanavalla kello 19.10.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.