Komissaari King: Trumpin puheet eivät ole vaikuttaneet tietojenvaihtoon

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin taannoiset puheet Venäjän ulkoministerille tai Manchesterin terrori-iskusta vuodetut kuvat eivät ole vaikuttaneet EU:n ja USA:n tietojenvaihtoon, sanoo EU:n turvallisuuskomissaari Julian King Suomen vierailullaan.

Toukokuussa yhdysvaltalaismedia kertoi Trumpin vuotaneen huippusalaisia tietoja Isisistä Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville.

Vain reilua viikkoa myöhemmin New York Times julkaisi puolestaan vain viranomaisille tarkoitettuja kuvia Manchesterin terrori-iskun tapahtumapaikalta, jonka jälkeen Britannian poliisi lopetti hetkeksi terrori-iskun rikostutkinnan materiaalien jakamisen Yhdysvaltoihin.

King kuitenkin korostaa tietojen vaihdon merkitystä.

– Pariisin ja Brysselin iskujen jälkeen Europolin yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa auttoi ranskalaisia ja belgialaisia viranomaisia saamaan terroristit kiinni. Kyse ei siis ole vain abstraktista ystävyydestä, vaan todellisista käytännön hyödyistä.

Brexit tuo ratkottavaa turvallisuusyhteistyöhön

Samaan aikaan kun eurooppalaiset kantavat huolta transatlanttisten suhteiden tolasta, on myös Euroopan sisäinen turvallisuusympäristö muuttunut.

Terrori-iskut ovat arkipäiväistyneet Euroopassa ja brexit-neuvottelut tuovat ratkottavaa tulevaisuuden turvallisuusyhteistyöhön.

Kingin mukaan sekä Britannia että muut EU-maat ovat yksimielisiä siitä, että molemmat haluavat turvallisuusyhteistyötä myös Britannian eron jälkeen.

Nykymuodossaan yhteistyö jatkuu kaksi vuotta, ja jatkosta on saatavilla enemmän tietoa vasta brexit-neuvottelujen tuloksen jälkeen.

King myöntää, että tilanne tuo käytännön tasolle ratkottavaa. Esimerkiksi mikä on eron jälkeen Britannian suhde Europoliin, Schengenin informaatiojärjestelmään tai muihin tietokantoihin, joissa tietoa jaetaan.

Risikko: Tietojärjestelmien toimittava paremmin yhteen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ja King vierailivat myös keskusrikospoliisissa, jossa he keskustelivat muun muassa keinoista vastata väkivaltaiseen radikalisoitumiseen ja kyberrikosten torjuntaan.

Risikon mukaan kehitettävää löytyisi esimerkiksi siitä, kuinka erilaiset tietojärjestelmät saataisiin toimimaan EU-tasolla paremmin yhteen.

– Olemme sanoneet EU-areenoilla, että useat päällekkäiset järjestelmät maksavat valtavasti ja tuovat päällekkäisyyttä. Myös Euroopan areenoilla seuraava askel on varmasti se, että erilaisia järjestelmiä ristiinajetaan ja sieltä yhdistetään tietoja. 

Kybersota on merkittävässä osassa taistelussa Isisiä vastaan

Näin kybersota vaikuttaa jo Isisin toimintaan 10:39


Lue myös:

    Uusimmat