Tänä vuonna heikko sato: Sienten ulkomaanvienti väheni

Heikosta sadosta johtuen suomalaisten sienten ulkomaanvienti on tänä vuonna keskimääräistä pienempää. Viennin huippu sen sijaan saavutettiin herkkutatin ennätyssatovuonna 2003. Suomalaisten sienten laatua kuitenkin arvostetaan yhä maailmalla, etenkin Italiassa.

Arktiset aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo, että sienten vienti Suomesta ulkomaille on edelleen kannattavaa, vaikkakin tänä vuonna suomalaisten sienten vienti ulkomaille on jäänyt suhteellisen pieneksi.

– Tänä vuonna ulkomaille on viety sieniä kohtuullisen pieniä määriä, sillä kesän kuivuus Suomessa on aiheuttanut sen, että herkkutatit ja muut ruokasienet ovat olleet hakusessa ja sato jäänyt pieneksi, Moisio selittää.

Moision mukaan volyymiltaan ylivoimaisesti isoin vientisieni on herkkutatti. Jopa 90 prosenttia Suomen metsien herkkutatista päätyy vientiin, suurin osa siitä Italiaan. Sienten ulkomaanviennin huippuvuonna 2003 suomalaisia herkkutatteja vietiin ulkomaille jopa 800 000 kiloa. Viennin arvo oli tuolloin 5,2 miljoonaa euroa.

– Keskimäärin herkkutattia viedään ulkomaille noin 100 000-300 000 kiloa vuodessa. Sienten satovaihtelut ovat suurempia kuin marjoilla, siksi moni yrittäjä tarvitsee muunkin myyntituotteen kuin pelkät sienet, Moisio kertoo.

Huonot sienivuodet saattavat Moision mukaan kadottaa yksittäisiä ulkomaalaisia ostajia, mutta suomalaisen herkkutatin laatu pitää enemmistön ostajista lojaaleina.

– Jos tulee oikein huono sienivuosi, niin jotkut isot ostajat saattavat unohtaa suomalaisyritykset. Mutta Italian yritykset tuntevat Suomen sienitilanteen, ja tietävät, ettei sille voi mitään jos sieniä kasvaa joinain syksyinä vähemmän. Herkkutatin laatu on kuitenkin Suomessa niin hyvä, että sitä halutaan ulkomailla silti ostaa, Moisio muistuttaa.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja