Mainos

Tampereen mysteeririkoksissa hyytävä yksityiskohta: Kaksi katoamista samasta paikasta

Tampereella on tapahtunut merkillisiä katoamisia ja henkirikoksia. MTV Uutiset kokosi yhteen kaupungissa tapahtuneet tunnetuimmat ja selvittämättömät tapaukset.

Kahdessa tamperelaisessa katoamistapauksessa on kiinnostavana yksityiskohtana se, että katoamiset ovat tapahtuneet samassa paikassa, Hämeenkadulla.

– Turha mietiskellä, onko katoamisilla jotain yhteistä. Jokaisella tamperelaisella kadunpätkällä on varmasi selvittämättömiä rikoksia. Hämeenkatu on kuitenkin yksi Tampereen pääkaduista, rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista muistuttaa.

Eteläafrikkalainen mies katosi yöhön

Noin 60-vuotias eteläafrikkalainen mies oli saapunut Suomeen työmatkalle. Hän työskenteli Etelä-Afrikassa paperitehtaalla ja oli vieraillut aiemminkin Suomessa.

Viimeinen havainto miehestä tehtiin viime viikon torstaina noin kello 23 aikoihin, kun hän vietti Hämeenkatu 26:ssa sijaitsevassa Aussie Bar-ravintolassa iltaa. Valvontakamerakuvien mukaan mies poistui ravintolasta yksin ja hän lähti kävelemään kohti majapaikkaansa, Sokos Hotel Ilvestä. Mies ei kuitenkaan koskaan saapunut ravintolasta alle kilometrin päässä sijainneeseen hotelliin.

Miehen paluulento takaisin kotimaahan lähti perjantaina, mutta hän ei ollut myöskään lennolla. 

Poliisi ei toistaiseksi epäile katoamiseen liittyvän rikosta, mutta kaipaa kuumeisesti miehestä ja hänen liikkeistään vihjeitä.

– Olemme saaneet miehestä muutamia havaintoja, mutta ei mitään ratkaisevia vihjeitä, jotka johtaisivat hänen jäljilleen, rikoskomisario Pasi Mettälä Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo MTV Uutisille.

Urheilijatyttö katosi keskellä kaupunkia

16-vuotias Raisa Räisänen lähti 16. lokakuuta 1999 juhlistamaan ystäviensä kanssa hyvin sujunutta koripallo-ottelua.

Räisänen pääsi Casablanca-ravintolaan väärennetyillä henkilöllisyyspapereilla. Nuori nainen nautti illan aikana alkoholia, mutta ei kuitenkaan ylettömissä määrin. Räisänen soitti viimeisen puhelunsa illalla kymmenen jälkeen, jolloin hän kertoi poikaystävälleen tulevansa Pirkkalassa sijaitseviin kotibileisiin, jos vain saisi juhliin kyydin.

Noin kello 23 aikoihin naisen ystävä lähti poikaystävänsä kanssa jatkamaan iltaa, mutta Räisänen ei mahtunut kyytiin. Hän päätti jäädä vielä kaupungille. Räisänen erosi ystävästään ja siirtyi Hämeenkadun toiselle puolelle. Tämä on viimeinen varma havainto 16-vuotiaasta Raisa Räisäsestä.

Kymmenen vuotta katoamishetken jälkeen poliisi sai vihjeen Räisäsen tuntomerkkeihin sopivasta naisesta, joka oli kävellyt Tampereen Kuninkaankadun ja Hämeenkadun risteyksessä. Katoamispaikka on lähes sama kuin tuoreimmassa, eteläafrikkalaismiehen tapauksessa.

Valvontakameranauhojen perusteella on myös epäilty, että nuori nainen saattoi nousta katoamisiltana museoikäisen Cadillacin tai Tshaika-merkkisen auton kyytiin. Nämäkään vihjeet eivät selvittäneet nuoren naisen katoamismysteeriä.

Räisänen julistettiin kuolleeksi vuonna 2007, mutta poliisin mukaan katoamistapausta ei ole silti unohdettu. 16 vuotta sitten tapahtuneeseen katoamiseen tulee yhä harvakseltaan vihjeitä - viimeisin vinkki tuli poliisille viime viikolla.

–  Vihjeitä tulee muutama vuosittain. Toki mitä pidemmälle aikaa kuluu, sitä epätodennäköisempää katoamismysteerin ratkeaminen on. Raisan tapauksen ratkeaminen vaatisi melkeinpä uuden todistajan, joka kertoisi katoamisillan tapahtumista, katoamista tutkiva keskusrikospoliisin rikoskomisario Paavo Tuominen sanoo.

Tuominen pitää Räisäsen katoamistapausta todellisena mysteerinä, eikä mitään vaihtoehtoa voi sulkea pois tapahtumien kulusta.

– Raisalle on voinut sattua tapaturma tai hän on voinut joutua rikoksen uhriksi. Kun vainajaa ei ole löydetty, on vaikeaa saada mitään lähtökohtaa katoamiseen. Tutkinnassa tulee ottaa kaikki johtolangat huomioon.

Nuoren naisen katoamistapaus on koskettanut monia ja rikoskomisario Paavo Tuominen myöntääkin tapauksen selvittämättömyyden vaivaavan.

– Kyllä Raisan katoaminen vaivaa varmasti isompaakin tutkijajoukkoa. Hänen etsintään on osallistunut valtavasti tutkijoita ympäri Suomea, toivoisin että tapaus vielä selviäisi.

42-vuotias kiinalaisnainen työskenteli Nokian tiedekeskus Hermiassa. Nainen lähti 5. syyskuuta 2011 ruokatunnille Tampereen Hervannassa sijainneelta työpaikaltaan. Hän käveli ulkoilureitin varrella sijainnutta oikopolkua ja matkaa oli vain alle kilometri. 

Kun nainen palasi tauolta takaisin työpaikalleen, hän joutui yllättäen väkivallan uhriksi. Nainen sai nopeasti ensiapua, mutta hän kuoli tapahtumapaikalla. Tekijää ei ole saatu kiinni.

Kiinalaisnaisen surmaan tulee vihjeitä harvakseltaan - viimeisin tuli pari viikkoa sitten. Tekijän motiivi on jäänyt hämärän peittoon ja tutkinnanjohtaja pitääkin naisen surmaa haastavana henkirikoksena.

– Henkirikos ei vaikuta suunnitellulta. Surma tapahtui päiväsaikaan, jolloin on suuri riski siihen, että joku olisi nähnyt rikoksen. Naista ei oltu ryöstetty, eikä surmaan liittynyt seksuaalirikosta, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pasi Nieminen sanoo.

Nieminen ei kuitenkaan ole menettänyt toivoaan kiinalaisnaisen surmatapauksen ratkeamisesta.

– Poliisilla täytyy olla uskoa vaikeiden rikosten selviämiseen.

Mies murhattiin kevyenliikenteenväylälle

40-vuotias mies kävi 28. joulukuuta yksin Tampereen Tesomanjärven kadun Siwassa puoli kymmenen aikoihin ostamassa savukkeita. Kaupasta mies jatkoi matkaansa paikalliseen baariin, joka on kaupan kanssa samassa kiinteistössä.

Mies oli poistunut baarista muutama minuutti sulkemisajan jälkeen, noin kello 23 aikoihin. Miehen liikkeistä ei tämän jälkeen ole varmoja havaintoja.

40-vuotias mies löydettiin kuolleena maanantaiaamuna 29. joulukuuta 2014 Tesoman valtatien kevyenliikenteen väylältä. Miehen löytöpaikka antaa viitteitä siitä, että hän on ollut matkalla kotinsa suuntaan. 

Surma-aseena oli teräase, jota on poliisin mukaan käsitellyt useampi ihminen. Tekotapa oli poliisin mukaan raaka, joten miehen kuolemaa tutkitaan murhana.

Poliisi tavoitti valvontakamerakuvien avulla surmapaikan läheisyydessä olleita nuoria. Nuoria ei epäillä rikoksesta, mutta heidän kertomuksensa illan kulusta ovat tutkinnan kannalta merkittäviä. Poliisi on saanut myös runsaasti vihjeitä miehen kuolemaan liittyen.

Poliisi on kerännyt Tesoman alueen miespuolisilta henkilöiltä runsaasti dna:ta sylkinäytteiden avulla. Operaation tarkoituksena oli poissulkea alueen miespuolinen väki epäiltyjen joukosta. Sylkinäytteiden tulosten saaminen voi kestää poliisin mukaan pitkään.

– Tällä hetkellä meillä ei ole Tesoman henkirikostutkinnasta uutta kerrottavaa, komisario Pauli Pitkäkoski Sisä-Suomen poliisilaitokselta sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.