Tampereen murhasta epäilty nuorukainen pahoinpiteli lapsena kaksi naista – laitoskierteestä lukuisiin väkivaltatuomioihin

Tampereen Vuoreksen naisen murhasta epäilty on syyllistynyt erilaiseen rikollisuuteen rikosvastuunsa alkamisesta lähtien. Teot ovat kuitenkin olleet eri mittakaavan rikoksia kuin murha, josta hän nyt on vangittuna.

Nuori mies oli MTV:n tietojen mukaan oikeudessa ensimmäistä kertaa 15-vuotiaana, mutta tuolloin syytteet sijaishuollon kiinteistön vahingoittamisesta hylättiin. Sen sijaan myöhemmin samana vuonna tehty tunkeutuminen kesämökkiin, siellä yöpyminen ja omaisuuden vahingoittaminen toivat pojalle sakkotuomion.

Poika on syyllistynyt alaikäisenä myös erilaiseen väkivaltaan. Väkivaltaa näkyy tapahtuneen sosiaalipalveluiden piirissä, ja tuomioiden perusteella hänen on ollut nuorena vaikeuksia hillitä aggressiivista käytöstään. Rikosten moninaiset tapahtumapaikat viittaavat siihen, että poikaa on siirrelty palvelusta toiseen eri puolille Suomea.

Pahoinpiteli lapsena kaksi naista

Ensimmäinen MTV:n tiedossa oleva väkivaltarikos, josta nuorukainen on saanut tuomion, liittyy kahden sosiaalipalveluissa työskennelleen naisen pahoinpitelyyn.

Alaikäinen poika oli heittänyt erästä lastensuojelun työntekijää tuolilla ja sen jälkeen juomalasilla. Toinen naisista kertoi, että huumeiden käytöstä epäilty nuori oli palannut reissultaan, ja herätessään oli vaikuttanut sekavalta ja aloittanut uhkailun. Tätä seurasi yhden työntekijän heittäminen tuolilla kylkeen ja juomalasin paiskaaminen tätä päin.

Tuntia myöhemmin poika alkoi vaatia rahaa ja halusi tietää itseensä kohdistuvista rajoitustoimenpiteistä. Tässä yhteydessä hän suivaantui toiselle naiselle, jota löi nyrkillä suun alueelle niin, että tältä halkesi huuli.

Myöhemmin poika oli heittänyt ensiksi pahoinpideltyä naista kohden myös puhelimen ja kukkaruukun. Tekoon liittyi hakkaamisella uhkaaminen. 

Poika tuomittiin kahdesta nuorena tehdystä pahoinpitelystä sakkorangaistukseen.

Vartijaa nyrkillä kasvoihin 

Tuomiot eivät jääneet tähän. Myöhemmin poika oli lyönyt koulukodin vartijaa voimakkaalla nyrkiniskulla leukaan. Vartijan kerrotaan maistaneen veren suussaan. Poika tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä sakkoihin. 

17-vuotiaana poika oli taas uhannut hakata erään lastensuojelun yksikön työntekijän ja lyönyt toista kohti kasvoja. Lyönti kilpistyi kuitenkin uhrin suojakseen nostamiin käsiin. Poika tuomittiin sakkorangaistukseen.

MTV Uutisilla ei ole tiedossa, että nuorukainen olisi saanut rikostuomioita täysi-ikäistyttyään. Hän on nyt 20-vuotias.

Lastensuojelussa työskentelevä Roosa kertoo kokeneensa silmitöntä väkivaltaa – päälle käyvät jopa 10-vuotiaat lapset:"Nyrkistä on tullut voimalla ja pari kertaa on purtu verijälkiä" 0:25
Väkivalta ei lastensuojelussa valitettavasti ole tavatonta. Lastensuojelussa työskentelevä Roosa kertoo kokeneensa silmitöntä väkivaltaa – päälle käyvät jopa 10-vuotiaat lapset:"Nyrkistä on tullut voimalla ja pari kertaa on purtu verijälkiä."

Epäillään murhanneen tuntemansa naisen

Eilen nuori mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä murhasta. Vangitsemisvaatimuksessa murhan kerrotaan tapahtuneen aikavälillä 18.–22. lokakuuta.

Rikoksen uhri, täysi-ikäinen nainen, löydettiin kuolleena Tampereen Vuoreksessa sijaitsevasta yksityisasunnosta. Ruumis löytyi poliisin tarkistustehtävällä. 

Osalliset ovat poliisin mukaan tunteneet toisensa entuudestaan.

Jotkut lapset kiertävät lapsuutensa aikana jopa yli 50 sijoituspaikkaa –"Tämä on valtavaa rakenteellista väkivaltaa" 8:06
Yonatanin tarina: Jotkut lapset kiertävät lapsuutensa aikana jopa yli 50 sijoituspaikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat