Tämän vuoksi kallis lenkkari pilaa jalkasi!

Psykologi ja ultrajuoksija Aku Kopakkala paljastaa, että lenkkeilijän on turha haalia itselleen hienoja varusteita. Kalliiden ja komeiden urheiluvälineiden käyttö voi koitua juoksijan kohtaloksi.

– Ihmisillä on taipumus käyttää hirveän kalliita, tuettuja tossuja, jotka ovat teknisesti hienoja. Mutta ihmisiä ei ole rakennettu sellaisiin tossuihin. Ihmisen jalat on rakennettu kulkemaan ilman tossuja, joten juostessa tulisi olla mahdollisimman vähän tuetut tossut, painottaa psykologi Aku Kopakkala.

Mies itse harrastaa ultrajuoksua, joka on tunteja ja päiviä kestävää, useita satoja kilometrejä käsittävää kehon ja mielen virkistävää juoksua.

Mitä kalliimmat tossut, sitä enemmän vaivoja, Kopakkala toteaa.

Hän kertoo, että lenkkitossuja on tutkittu, ja tutkimustulokset puhuvat yksinkertaisten kenkien puolesta.

– Tutkimusten mukaan mitä hienommat nimitossut ovat jalassa, sitä vaarallisempia ne ovat jaloille.

Alku aina hankalaa

Aluksi perustossulla liikkeelle lähteminen voi tuntua hankalalta. Perustossu on kuitenkin suositeltava vaihtoehto lenkkeilijälle, joka haluaa pitää jalkansa kunnossa.

– Kalliit tossut tuntuvat aamutossuilta, pehmeiltä ja syviltä. Mutta peruskumitossut, sen tyyppiset joilla Paavo Nurmikin juoksi, tuntuvat ensin kovilta, mutta jalka tottuu kyllä.

Suuret tossufirmat ovatkin jo heränneet tutkimustuloksiin, ja myyvät nyt "free"-merkinnällä varustettuja tossuja, joista on poistettu kaikki tukiominaisuudet.

– On myös olemassa sellaisia kenkiä, joissa jokaiselle varpaalle on olemassa oma tila. Ne suojaavat lasinsiruilta, mutta juokseminen itsessään on luonnollista, koska tuntuu, ettei jalassa olisi mitään.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja