Tämän vuoksi äitiys kuumentaa tunteet

Äitiys kuumentaa tunteet – se selviää vilkaisemalla mitä tahansa äitiyttä koskevaa keskustelua internetissä – mutta miksi? Suomalaiset vastasivat AVAn kysymykseen ja kertoivat mielipiteensä.

AVA kysyi Erilaiset äidit -ohjelman sivuilla ja Facebookissa, miksi äitiys kuumentaa tunteet. Tästä se johtuu vastanneiden mukaan:

"Kaikkien kokemus äitiydestä on subjektiivinen ja hyvin henkilökohtainen. Henkilökohtaisuuksiin meneminen yleensäkin loukkaa ihmisiä helposti ja erilaiset toimintatavat koetaan arvosteluna omaa tapaa kohtaan."

"Satumaista äitiyttä jäljittelevät kotiäidit kuumentavat omia tunteitani syyllistämällä muita, jotka eivät toteuta heidän malliaan. Eräs "ystäväni" suomi minua, kun palasin töihin 10 kk:n vanhempainvapaan jälkeen ja lasten isä jäi kotiin vuodeksi. (Voi kuinka hivelevää olikaan kun mallimamman lapsosten uhmaikä näkyi ja kuului eikä mamma saanut ilman apua mussukoitaan ruotuun.)"

"Ihmiset unohtavat, että voi olla vanhempi ja kasvattaja monella tapaa, eikä ole yhtä oikeaa. Vaikka itse onkin vahvasti esim. imetyksen kannalla, ei se silti oikeuta arvostelemaan äitejä, jotka eivät pysty/halua imettää. Tuntuu pahalta äitien puolesta, joita arvostellaan täysin ilman syytä. He itse kasvattavat lapsensa oman näkemyksen mukaan ja yleensä tämä osoittautuukin lapselle parhaaksi."

"Äitiydessä on kyse niin perusasioista, että jokainen kuvittelee tietävänsä siitä vähintään niin paljon, että on varaa arvostella ja neuvoa muita."

"Omaa epävarmuuttaan äitinä on niin hirveän paljon helpompi käsitellä moittimalla muiden ratkaisuja kuin katsomalla peiliin ja miettimällä, mistä se oma epävarmuus johtuu ;)"

"Äitiydestä ollaan niin montaa eri mieltä. Jokainen nainen on erilainen äitinä. Ei kenelläkään ole varaa tulla arvostelemaan kenenkään toisen äitiyttä. Itse olen 19-vuotias äiti, enkä siedä sitä, kun minua katsotaan kuin en osaisi lastani hoitaa, tai sitten ollaan ihmeissään, että hänhän hoitaa hyvin lastaan. Mutta en anna sen häiritä, koska tiedän, että olen maailman paras äiti omalle lapselleni."

"Ei ole yhtä ja ainoata oikeaa tapaa toimia äitinä, eikä ohjekirjaa miten kuuluisi toimia."

"Olen huomannut, että jostain kumman syystä äiti tekee aina väärin. Jos on nuori äiti, ei vielä ymmärrä elämästä, jos vanhempi, ei jaksa leikkiä lasten kanssa. Jos ei ole rahaa hoitaa kotona, niin miksi tekee lapsia lainkaan, ja sama, jos hoitaa kotona ja ottaa samalla tukea yhteiskunnalta. Aina jollain on napisemista. Ja kuitenkin, jos joskus jollain lapsella on oikeasti asiat huonosti, niihin perheisiin ei kritiikki, huomio ja puuttuminen tunnu osuvan."

Keskusteluun osallistuttiin myös Facebookissa:

AVAn Erilaisten äitien viikkokysymys esitetään aina myös Facebookissa. Näin sitä kommentoitiin!

"Koska äitiydestä on tullut aivan järjetöntä suorittamista ja kilpailua. Kaikki haluavat tehdä parhaansa ja vielä enemmän. Samalla ei kuitenkaan ymmärretä, että jokainen perhe on erilainen ja toimii erilailla. Tässä yhteiskunnassa kaikkien äitien ja isien pitäisi lukeutua yhteiskunnan normeihin sekä valtajoukkoon. Tähän on vaikuttanut myös vahvasti kaikki mediassa näytettävät Supernannyt ja lehtijutut. Pahimpia ovat äitifoorumit, joissa tuen sijaan vain provosoidaan ja sätitään muita vanhempia. Vanhemmilla ei ole varaa virheisiin tänä päivänä. Itse pysyn näistä syistä hyvin kaukana muiden äitien kanssa kaveeraamisesta. Ihan kuin en muutenkin etsisi omaa äitiyttäni ja kasvaisi vanhempana. En tarvitse siihen lisäksi muiden tuomitsevia ilmeitä tai puheita!" Lucylla Von Bones

Kommentoi AVAn Erilaisia äitejä myös Twitterissä! Muista käyttää hashtageja #erilaisetäidit ja #avatv!

Lue aikaisempien kysymyksien satoa:

Erilaiset äidit AVAlla tiistaisin kello 21:30


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja