Tämän vuoden ilmastokokous peruttiin koronapandemian takia – Ilmastotavoitteiden kiristys uhkaa lykkääntyä

2:00
YK:n tämän vuoden ilmastokokous peruttiin.

YK:n ilmastokokous on tältä vuodelta peruttu. Kokouksen piti olla marraskuussa Britannian Glasgowssa, mutta koronapandemian takia sitä lykätään. Päätös lykkää myös ilmastotavoitteiden kiristämistä. Pandemian aikana päästöt ovat vähentyneet ja ilmanlaatu parantunut eri puolilla maailmaa, mutta muutoksen uskotaan jäävän lyhytaikaiseksi.

YK:n ilmastokokous kerää yleensä yli 20 000 osanottajaa. Ei siis ihme, että tämän vuoden marraskuussa järjestettäväksi aiottu kokous päätettiin perua ja siirtää myöhemmäksi. Kokous olisi ollut tärkeä. Maailman valtioiden oli määrä ilmoittaa siellä päästövähennystavoitteidensa kiristämisestä. 

– Kyllä se globaalisti on takaisku tietysti, koska piti saada koko maailma mukaan päästövähennystalkoisiin. Tietysti on ymmärrettävää, että se siirrettiin, koska kansainvälinen valmistelu ja diplomatia ovat olleet keskeytyksissä ja Glasgowssa ei ole varaa enää epäonnistua, toteaa Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen.

Kokouksen uutta ajankohtaa ei ole vielä ilmoitettu.

Vihreä elvytys voi hillitä päästöjen uutta kasvua

Koronakriisin aikana päästöt ovat vähentyneet ja ilmanlaatu parantunut eri puolilla maailmaa. Ilo voi kuitenkin asiantuntijoiden mukaan jäädä lyhytaikaiseksi, koska pandemian jälkeen talous yritetään saada mahdollisimman nopeasti elpymään. Se puolestaan johtaa päästöjen nopeaan kasvuun. Siltä voidaan kuitenkin välttyä, jos taloutta elvytetään ilmasto huomioon ottaen.

– Jos me käännetään se elvytys, mikä on odotettavissa, oikealla tavalla niin, että se yhtaikaa auttaa kansantaloutta ja siihen liittyy ilmastoaspekti, niin silloin me voidaan kääntää tämä voitoksi myös ilmastoasioissa. Jos katsotaan historiaa, kyse on siitä, kuinka siihen valmistaudutaan. Finanssikriisin aikana Barack Obaman hallinto otti käyttöön vihreän elvytyksen. Idea oli se, että tuetaan investointeja sellaiseen infrastruktuuriin, joka edesauttaa päästöjen vähentämistä, pohtii Ollikainen.

Ilmastopäätökset lykkääntyvät myös Suomessa

Suomessa hallituksen piti ensi viikon kehysriihessä päättää useista ilmastotoimista, joista sovittiin helmikuussa Vuosaaren kokouksessa. Nyt päätökset lykkääntyvät.

– Vaikuttaa siltä, että ne siirtyvät syksyn budjettiriiheen. Tärkeäähän olisi ollut saada päätökset energiaveron uudistamisesta, mutta nyt ei ilmeisestikään voi asialle mitään. Olisi tärkeää, että ne perustoimet saadaan liikkeelle viimeistään syksyllä. Ne liittyvät siihen, että tehdään ratkaisuja, joilla vähennetään liikenteen päästöjä ja fossiilisten polttoaineiden päästöjä energiantuotannossa. Se tarkoittaa ennen muuta turvetta, huomauttaa Ollikainen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja