Tämän sankarin teot eivät näkyneet maailmalle – thaimaalaisen joukkueen lahjakas nuori toimi tulkkina pelastajien ja pelaajien välillä

Tämän sankarin teot eivät näkyneet maailmalle Thaimaan pelastusoperaatiossa 2:08

Thaimaalaispoikien pelastusoperaatiossa tärkeässä roolissa oli yksi joukkueen pelaajista, 14-vuotias Adul Sam-on. Sam-on oli pelastetuista ainoa, joka osasi englantia, ja pystyi siten tulkkaamaan puhetta sukeltajien ja joukkueen välillä.

6-vuotiaana Thaimaahan Myanmarista tullutta Sam-onia kuvaillaan CNN:n haastattelussa lahjakkaaksi suorittajatyypiksi. Hänen opettajansa mukaan poika on iloinen ja aina kohtelias.

– Minusta hän on sankari, Sam-onin ystävä kommentoi CNN:lle.

Ensimmäisinä joukkueen tavoittaneet brittisukeltajat pystyivät kommunikoimaan joukkueen kanssa Sam-onin kielitaidon vuoksi. Yhdeksän luolassaolopäivän jälkeen brittisukeltajat tavoittivat joukkueen.

– Mikä päivä nyt on?, oli yksi ensimmäisiä kysymyksiä, joita Sam-on esitti sukeltajille englanniksi.

– Maanantai, he vastasivat.

Pimeässä luolassa sukeltajat myös saivat Sam-onilta selville luokkuun jääneiden lukumäärän.

Thaimaahan 6-vuotiaana ilman vanhempia

New York Timesin mukaan Sam-onin myanmarilaiset vanhemmat jättivät hänet kuusivuotiaana thaimaalaiseen baptistikirkkoon ja pyysivät pastoripariskuntaa huolehtimaan pojastaan.

Alueella, josta Sam-on on kotoisin, armeijan ja kapinallisten taistelut ovat ajaneet useita ihmisiä maanpakoon, muun muassa Thaimaahan.

Sam-on puhuu viittä kieltä: englantia, thaita, burmaa mandariinikiinaa ja Wata, jota puhutaan Kiinan ja Myanmarin rajalla.

Huomio Thaimaan paperittomiin

Adul Sam-on on yksi 400 000 Thaimaassa asuvasta ns. paperittomasta, joilla ei ole maassa minkäänlaista statusta. Ihmisoikeusjärjestöjen arvioissa on puhuttu jopa 3–3,5 miljoonasta.

Heillä on kohonnut riski joutua pakkotyöhön tai ihmiskaupan uhriksi. Paperittomat eivät pysty laillisesti menemään naimisiin, saamaan työtä, avaamaan pankkitiliä, matkustamaan ulkomaille tai äänestämään.

– Pientä edistystä on tapahtunut, mutta paperittomat kohtaavat Thaimaassa useita ongelmia perusoikeuksien toteutumisessa, YK:n pakolaisjäjrestö UNHCR:n tiedottaja Hannah Macdonald kertoi AFP:lle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan luolassa luokussa olleista pojista ainakin kolme sekä heidän valmentajansa kuuluvat paperittomiin pakolaisiin.

Thaimaan johto on luvannut rekisteröidä kaikki paperittomat vuoteen 2024 mennessä, mutta siihen asti heidän tilanteensa pysyy vaikeana. 

Lue myös:

    Uusimmat