Sankarisukeltaja Mikko Paasi sai Thaimaan vaarallisessa pelastusoperaatiossa lihansyöjäbakteerin – samalla kertaa sairastunut thaimaalaissukeltaja menehtyi nyt

11:54
MTV Uutiset haastatteli Paasia aiemmin tänä vuonna, kun pelastusoperaatiosta tuli kuluneeksi vuosi.

Suomalainen sankarisukeltaja Mikko Paasi kertoo saaneensa Thaimaan luolapelastusoperaatiossa "lihansyöjäbakteerin". Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että toinen operaatioon osallistunut sukeltaja kärsi luolassa saadusta infektiosta ja kuoli verenmyrkytykseen.

Joulun jälkeen Thaimaan laivasto kertoi suru-uutisen.

Loukkuun jääneiden jalkapallopoikien pelastamiseen osallistunut sukeltaja oli kuollut pitkän sairastamisen jälkeen operaation aikana saamaansa bakteeriin ja verenmyrkytykseen. 

MTV Uutiset tavoitti sunnuntaina Thaimaassa talvikautta viettävän sankarisukeltaja Mikko Paasin, joka osallistui toissa vuonna samaiseen pelastusoperaatioon.

Myös Paasi sai operaatiossa viheliäisen bakteeritartunnan. Hän tosin toipui tartunnasta nopeasti.

– Luolastoissa saattaa olla sellaisia bakteereja, joita ei ole maan päällä tavattukaan. En ole satavarma, oliko minun tartuntani tullut mudasta ulkona rämpiessä vai luolan sisältä.

Pussillinen pillereitä

Paasi kertoo saaneensa tartunnan A-ryhmän streptokokkibakteerista, josta puhutaan myös "lihansyöjäbakteerina", sillä tartunnat voivat aiheuttaa esimerkiksi ihon kuoriutumista.

– Jälkitarkastuksessa olivat katsoneet, ettei kyse ollut mistään niin vaarallisesta, sillä he päästivät minut pois antibiooteilla ja pussillisella pillereitä, Paasi muistelee operaatiota.

Paasi kertoo, että luolaoperaation aikana hänellä oli erilaisia ruhjeita tai nirhaumia eri puolilla kehoa. Niistä bakteeri oli päässyt oivallisesti tarttumaan elimistöön.

Hän kertoo, että sukeltajien keskuudessa myös esimerkiksi korvatulehdukset ovat todella yleisiä. 

– Luolissa meidän korvamme tulehtuvat heti, eikä siihen tarvita minkäänlaista haavaakaan.

Täydellinen mätäkuun sää

Mikko Paasin mukaan Thaimaan ilmasto on otollinen kaikenlaisten bakteerin muhimiselle.

Varsinkin sadekaudella Thaimaa on hänen mukaansa streptokokki A:n "luvattu alue". Luolissa etenkin seisova vesi ja lepakoiden jätökset pahentavat sukeltajien infektioriskiä entisestään.

– On olemassa erilaisia bakteerin muuntuneita versioita, ja jos ne yhdistyvät maan päällä jonkin toisen kanssa, voi syntyä sellainen soppa, että henki lähtee, Paasi arvioi.

Mikko Paasin mukaan merivedessä sukeltaessa infektioriski on huomattavasti pienempi kuin mitä se on luolastoissa. Riskiä pienentävät suolainen vesi ja veden liike.

"Luoja kiitos, kun asun talvikaudet Thaimaassa"

Mikko Paasi kertoo mediamylläkän laantuneen jo melkoisesti siitä, mitä tilanne oli heti operaatiota seuranneena aikana. Sukelluskoulussaan hän pysyttelee tuhansien kilometrien päässä kotimaasta.

– Olen monesti kiitellyt, että luojan kiitos, kun asun talvikaudet Thaimaassa.

Entä tulevatko ihmiset juttelemaan sinulle, kun olet Suomessa?

– Ei kai sentään! Olemme suomalaisia, Paasi nauraa makeasti.

Paasin lihansyöjäbakteeri-infektiosta uutisoi eilen Ilta-Sanomat.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja