Tämä yllättävä syy selittää niska- ja hartiakipuja

Luulitko huonon työasennon aiheuttaneen niska- ja hartiakipuja? Syy saattaakin piillä heikossa työnäkemisessä.

Uusissa kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että myös näkemiseen liittyvät asiat vaikuttavat yllättävän paljon ergonomiaan. Huonot näkemisolosuhteet ovat huomattavan usein niin fyysisen työn kuin toimistotyönkin tekijöiden niska-hartiaseudun kipujen taustalla.

– Kaikessa työssä kaivataan näkemistä ja ihminen muuttaa omaa istumistaan ja seisomistaan tiedostamatta sen mukaan, että näkee hyvin. Tällöin niska- ja hartiaseutu voivat olla eteen tai sivulle taipuneena, jopa kiertyneinä pitkiä aikoja, Työturvallisuuskeskuksen Timo Suurnäkki kertoo.

Työnäkemisen kannalta suuri merkitys on tietysti sillä, että näkemisolosuhteita säädetään sopiviksi, jos ne eivät ole kunnossa. Toimistotyyppisessä työssä työpiste pitäisi sovittaa työntekijän yksiköllisiä ominaisuuksia vastaavaksi tai kouluttaa työntekijä säätämään omaa työpistettään.

– Olemme rakenteeltamme erilaisia, olemme eri pituisia ja vaikka olisimme täsmälleen saman pituisia, meillä on eri mittasuhteita  – toisilla pidempi selkäranka ja lyhyet raajat ja käsien sekä jalkojen pituuksissa on yksilöllisiä eroja.  Nämä erot on syytä ottaa huomioon kun suunnitellaan ja uudistetaan työntekijöille pysyviä työpisteitä ja niiden kalustusta, esimerkiksi toimistotyöhön, kaupan kassatyöhön tai teolliseen tuotantoon liittyvään toistotyötyyppiseen asennus- ja valvontatyöhön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja